2009/02/25

Oförutsägbart underbart

Jag vet att jag ofta tjatar om att Berlin har så bra second hand och vintageaffärer. Ni får säga till om det blir för mycket. Men nu har jag faktiskt ytterligare en anledning till varför det är så roligt att shoppa gamla grejer här: Det är så oförutsägbart och du är garanterad att hitta helt galna outfits!

Kolla bara in de här skorna min kompis ramlade över längst in i ett hörn i affären Stiefelkombinat på Eberswalder strasse 22 (min absoluta favoritaffär).
De är av plast, de är rosa, de går upp till låren och - de är i herrstorlek! Den kombon stöter man inte på varje dag.
Love it.


2009/02/24

Tysk lycka över kunglig förlovning

Nu studsar de tyska damerna i sina blommiga scontosoffor! Lycka! De röda stugornas prinsessa är förlovad.
Tro mig, jag kommer märka minst lika mycket av bröllopet här som i Sverige.

Några länkar till tyska artiklar om förlovningen:
Die Welt
Bild
Berliner Zeitung

2009/02/23

Sju skäl för en februariweekend i Berlin

Att åka hit i maj är underbart. Syrénerna blommar, våren har blivit försommar och den stekande inlandshettan har inte slagit till ännu. Men det finns skäl att åka hit redan nu, när det är som slaskigast och ruskigast. Lite Berlin mitt i vintern gör nytta för själen.
Här är en lista på hur:

Upplevelseboost
Det är inte bara annorlunda här - med den rätta guiden i i handen (i bok, tidnings eller mänsklig form) kommer du garanterat uppleva fler och ballare saker i Berlin än vad du gör under ett år hemma. Det finns så mycket, det är bara att välja.

Mer lyx för pengarna
Enligt en lista som sajten hotels.com har sammanställt ligger Berlin riktigt bra till när det gäller att kunna bo lyxigt för inte så mycket pengar. För 1500 kr per natt får du inte mindre än 4.9 hotellstjärnor. Och det här gäller förstås inte bara boendekostnaderna.
Åk hit och skäm bort dig själv! Bo på ett mysigt lyxpensionat för en tusenlapp natten, ta en massage för 40 euro timmen och ät en trerätters för under 30 euro. Mmmmm.
Hela listan på mest lyxboende för pengarna hittar du här.

Bästa semesterkänslan
När jag frågade en tysk bekant varför han flyttat till Berlin svarade han "för att här känns vardagen som semester". Han har rätt. Stämningen är avslappnad, stressen känns långt borta och det händer kul saker nästan varje dag. Häng på kaféer, inspireras av kulturen och njut av livet. Det blir ett välkommet avbrott i den gråa sverigevardagen.

Godare öl
Glöm stockholmskrogarnas blaskiga Pripps blå för 57 kronor flaskan. Här kostar en stor, och väldigt god stark, 2,20 euro. Lycka.

Klubbarna är ballare
Om man ändå ska stå i kö i vinternatten är det väl bättre att så smånignom komma in till något som blir en upplevelse för livet, ett nattäventyr på riktigt, än att återigen upptäcka att man hamnat på Berns bara för att man inte kom på något annat.

Vintage vintage vintage
Det spelar ingen roll vilken årstid det är. Den bästa vintage och second handshoppingen här är inomhus och bättre än någon annanstans jag varit. Bara det ett skäl att åka hit.

En timme ljusare, mycket gladare.
Det är vinter här också, det är kallt, det är slask. Men god damn it det är ljusare! Längre dagar och breda gator gör intrycket mycket soligare än i Stockholm. För första gången på flera år är jag inte beredd att hugga av min högra arm för lite solsemester i februari.

2009/02/17

Hipp hipp riverdance

En kul grej med att byta land är att små vardagliga saker, som att gå ut på stan, kan förvandlas till en hel upplevelse. Hemma har jag för länge sen vant mig vid de panflöjtsspelande indianerna vid T-centralen, de skönsjungande Adolf Fredriks-barnen i Gamla stan och Horst som munspelsdiggar till sin radio på Drottninggatan. Här i Berlin är jag inte van vid något. Lördagsshoppingen i Mitte är ett äventyr.

Och häromdagen såg jag nåt som gjorde mig väldigt glad. 50 kids, alla i 16-årsåldern ungefär, stod på Alexanderplatz och dansade riverdance! Åtminstone såg det ut som det, fast musiken lät som en bisarr blandning av eurotechno och hårdrock och dansarna såg lite emoaktiga ut. Tänk er: Hårt sminkade tonåringar, med cigg i händerna, står på rad och sprätter med benen!
Senare på kvällen, under en middag med några tyska vänner, fick jag lära mig att det är en ny hipp danstil bland unga som slagit stort över hela Tyskland. Där ser man, sa jag och kände mig som en gammal invandrartant. Men det är det som gäller här alltså. Riverdance till eurotechno. Vad stilen heter har jag tyvärr inte lyckats luska fram - så långt sträckte sig inte våra tyska vänners kunskaper. Men så är ju vännerna en bra bit över 16 också.

2009/02/03

Förbud - men bara lite

Under mina åtta månader här har upptäckt att berlinare har svårt för förbud. Och då menar jag inte att hålla sig till dem, att lyda, utan att ge dem. Lite otippat kanske - tyskar är ju kända paragrafryttare - men de verkar trots det ha ett ambivalent förhållande till regler. Några exempel:

Felparkering
Ställer du bilen på ett olagligt ställe och får en böter, kostar den ofta inte mer än vad det skulle kostat att parkera. Runt 7 euro får du hosta upp. Jämför det med att parkera fel i Stockholm! Pah!

Köra för snabbt
Fortkörning åker folk fast för hela tiden i den här staden, hastighetskameror och snubbar med fartpistoler står överallt. Men vad får du betala? 10 km/h för fort ger en bot 15 euro! Det måste nästan kosta mer att skicka ut fakturan, med adminstration och porto. Knasigt.

Rökförbud
När rökförbudet skulle träda i kraft här i somras gick det sådär. Först gjorde Berlin som alla andra städer - sa nej till all rökning på allmänna platser, bara särskilt avsedda rökrum var ok. Men vad hände då? En bar, som bara bestod av ett enda rum och inte kunde fixa ett rökrum stämde staden för diskriminering - och vann! Så nu är det i princip okej att röka i alla barer med bara ett rum - vilket är de flesta.
Så kan det gå. Typisk tysk regel, som bara nästan är sträng.

Hur ska vi tolka det här? Kanske är det för att alla är så laglydiga som förbuden blir så snälla? Man vill ju inte styra folk för mycket, liksom. Eller, vad tror ni?

2009/02/01

Alter Schwede

Att tyskar älskar det svenska landskapet, våra faluröda hus och och älgar är ju ingen nyhet, men att de är så förtjust i oss svenskar också visste jag faktiskt inte. Här är det kul att berätta att man är svensk, folk lyser upp och blir alldeles till sig, börjar prata om sin mormor eller mamma som var i Sverige om somrarna som liten, om köttbullar, vårt vackra språk och att vi är så trevliga, allihop.

Och nu har jag upptäckt ett uttryck som verkligen visar vår popularitet. När tyskar blir positivt överraskade kan man ofta höra dem utbrista "alter Schwede!". Alltså "gammal svensk". Uttrycket används ungefär som "wow, är det sant, va bra!". Det finns en teori om att talesättet kom till någon gång under det trettioåriga kriget, då många svenska soldater tillfångatogs här. Efter ett tag fick de börja jobba för den tyska armén, och eftersom de visade sig vara så duktiga och lojala blev flera utnämnda till korpraler. När folk sen pratade om de svenska korpralerna kallade man dem ofta för "de gamla svenskarna", och efterom alla gillade dem så mycket så stannade uttrycket kvar i tyskan och började med tiden användas mer och mer som en allmän beskrivning av något oväntat, men väldigt positivt.

Det är inte utan att man blir lite stolt. Alter Schwede!
Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se