2008/09/21

Minnen från när muren föll

Jag besökte ett sweamöte häromdagen. Swea är en organisation för svenska kvinnor som bor i utlandet. Medlemmarna är för det mesta i övre medelåldern och på deras möten dricker de vin, går på konstutställningar och pratar om sina liv. De flesta i Berlinklubben har levt i här i över 20 år och mellan tuggorna, det bjöds på räkor, fick jag för första gången höra berättelser om hur det var att leva i en delad stad – och sedan se hur allt förändrades.

”Jag kommer ihåg att de luktade något hemskt när muren föll. Alla var ute på stan och firade och det var trabanter överallt - de stinker ju så med sina tvåtaktsmotorer. Men det var roligt, verkligen en glädjens tid.”

”Ingen i väst hade ju trott att DDR skulle falla. Vi var övertygade om att hela Berlin förr eller senare skulle bli kommunistiskt. Alla var så förvånade när muren revs, vi bara gapade.”

”Varje gång man skulle åka genom öst, för att till exempel ta sig hem till Sverige med bil eller tåg, var det en riktig pers. Det var så nervöst vid gränskontrollerna, gränsvakterna var så otäcka och man hade aldrig någon aning om ifall de skulle neka dig att åka över gränsen.”

Återigen blev jag påmind om att det inte var särskilt länge sen allt hände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se