2009/06/01

Det ska vara naket

Tyskar älskar att vara nakna. Det måste vara så för nu när solen värmer dyker rumporna, tuttarna och de hängande snorrarna upp hela tiden. Buskarna i Berlins strövområden är inte längre bara gröna, om man säger så. Nudisthörn finns i nästan varje större park, och likadant är på stränderna.

För att inte tala om hur naket det är på badhusen. Till att börja med får ofta damerna och herrarna dela omklädningsrum och bara det kan ju kännas ovant. Vänj dig snabbt är mitt råd, åtminstone om du tänker bada bastu. Här bastar män och kvinnor tillsammans och badkläder är strängt förbjudet. Några gånger har jag testat att ha bikinin kvar, men det blev skäll inom två röda. Den officiella förklaringen till förbudet är att det är mer ohygieniskt att sitta med en bikinitrosa mot bänken än en bar rumpa (?). Att ha handduken med sig in i bastun är okej, men räkna med några sura blickar om du har den svept omkring dig. Den ska bara sittas på och inget annat. Det verkar faktiskt som att du anses vara otrevlig om du vägrar att vara spritt språngande i bastun. Det är liksom inte kamratligt att skyla sig när alla andra ligger på rygg med benen isär och kliar sig i ljumskarna. Eller nåt.

Varje gång jag diskuterat det här fenomenet med en tysk har jag fått höra hur konstigt det är att jag, som är svensk, reagerar över nakenheten. Han eller hon har alltid tyckt att jag borde vara hur bekväm som helst när det gäller att klä av mig inför andra. Herregud, vi svenskar som är så sexuellt frisläppta och badar bastu hur mycket som helst! Någon har till och med sagt "men det är ju ni som lärt oss att var nakna i bastun!". Haha, vilket missförstånd.

Om det är bra eller dåligt med nakenheten här i Tyskland har jag inte bestämt mig för, men det är ganska roligt att fundera på varför det blivit såhär. Någonstans hörde jag att det mest är i östra Tyskland som folk klär av sig helt ohämmat och att det har en historiskt förklaring. För de tyskar som bodde i jättefängelset DDR blev att vara naken en symbol för friheten. Har ingen aning om om det stämmer.

Nu har några bekanta till oss frågat om vi inte ska åka till ett riktigt bastubadarställe ihop. No way säger jag. Jag har precis vant mig vid att vara helt näck bland främmande karlar. Jag behöver bo här betydligt längre än ett år för att fixa att vara naken med folk jag känner halvbra. Där går gränsen. Jag är ju ändå svensk.

4 kommentarer:

 1. Tror du fått det där med naken bak mot bastubänken skulle vara att föredra. Om du tittar runt i bastun brukar det finnas en skylt som förkunnar "kein schwits am holtz" (eller hur det stavas) d.v.s ingen svett på träet. Du ska alltså ha en handduk som är stor nog att den täcker alla ställen din svett kan träffa bastubänken. Även fötterna. Kan det vara därför du fått de arga blickarna? Att du prioriterar att skyla dig själv före att skydda andra mot din svett?
  Dessutom sitter ju alla i bastun på lika villkor. Alla är lika nakna. Om du virar in dig likt en vårrulle så kan du misstänkas vara en fluktare.
  Själv har jag dock aldrig märkt att någon ser snett på någon som inte är helt bekväm med total nakenhet. Oftast vänjer man ju sig.

  Själv tycker jag att det tyska sättet att basta är klart överlägset det svenska då det brukar finnas tiotalet olika (gemensamma) bastutyper på badhusen istället för en eller två könssegregerade som i sverige...

  ps.
  Testa att vara "spela" precis lika bekväm med nakenheten som tyskarna så ska du se att ingen kommer lägga märke till dig.
  Funkade för mig.

  SvaraRadera
 2. Bra tips att spela! Det har faktiskt varit min metod de senaste gångerna jag håller helt klart med om att det funkar.

  Att sitta med bar rumpa mot bänken skulle jag aldrig göra, hu. Snarare tror jag att blickarna handlat om det du skriver om att man rubbar "lika-villkor-balansen". Kan man ju förstå. Det är bara lite ovant det här med nakenhetet. Ovant, lite fascinerande och kanske faktiskt också en aning befriande. När man vant sig!

  SvaraRadera
 3. "Ovant, lite fascinerande och kanske faktiskt också en aning befriande. "

  Häftigt! Jag gick igenom samma stadier på under en kvart första gången jag kom in på ett tyskt bastu-landskap. Det första jag såg var en naken "Helga" ca 55+ som glodde V Ä L D I G T kyligt/surt på mig. "Aj fan - jag har hamnat på damernas" for som ett expresståg genom skallen innan jag fick syn på lika kyliga/sura/nakna "Helmut".

  Då fattade jag - in i ett hörn - av med brallorna och vips: Osynlig!

  Har du också upptäckt efter ett tag att man kommer på sig själv att: Alla är egentligen ganska lika. Visst - vissa har större/mindre här och där men grunddesignen är ju väldigt snarlik...

  Kul att du börjar vänja dig!

  SvaraRadera
 4. Svenskarna är efter tyskarna vad gäller detta. De har en mognare,vuxnare,demokratiska,jämlikaresundare,avslappnnande,avspänd,syn på nakenheten. Helga 55 är betydligt friskare i sin syn på nakenheten än denna fisförnäma som står för denna hemsida.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se