2014/05/26

Måste bara skriva

... att jag inte för mitt liv kan förstå att så många människor, I TYSKLAND, har röstat in en nynazistisk representant i EU. Vad är det som händer? Vad är det med människor? Fattar de vad de gör? Har de inte gått i skolan? Har ingen berättat för dem om den extrema mardrömmen som utspelade sig här för inte alls särskilt länge sedan? Kopplar de inte? HJÄLP MIG ATT FÖRSTÅ!

Att de rasistiska partierna gått så mycket framåt i Europa är så fruktansvärt ledsamt att jag knappt klarar av att tänka på det. Så jag fokuserar på alla oss som inte röstat så. På att vi måste bli ännu fler. Måste, måste, måste.

Ps. Läs gärna historikern Charlottes intressanta inlägg om vilket sorts samhälle det är man faktiskt röstar fram om man röstar på ett rasistiskt/nynazistiskt parti.

3 kommentarer:

 1. Några reflektioner.
  Utifrån ett Berlinskt ”lyxliv” tror jag att man inte förstår vad som händer i Tyskland och övriga Europa.
  När Tyskland sänkte gränsen för partier till 1% så vaknade naturligtvis dessa relativt små partier till. De såg möjligheten.
  När tyska myndigheter misslyckades med proceduren att förbjuda nazistpartier var ju lyckan gjord för dessa.
  När utarmningen av de fattigaste områdena i Tyskland fortsätter i oförminskad fart så spär det på föraktet av de etablerade partierna.
  Åk runt i dessa områden och upplev den verkliga nöden så tror jag man förstår att det finns grund för påståendet att tyskarna är Europas fattigaste folk. Åtminstone i de regionerna där de blivit övergivna av det rika Tyskland.
  Bland annat så utnyttjar svenska staten det genom att utarma naturen och skövla människors hem och utkomst för att bryta brunkol. Vinsten finns i svenska arbetares fickor i form av sänkt skatt.
  Det är naturligtvis bara några få ”fakta”.
  GustafE

  SvaraRadera
 2. Jo, att det handlar om nöd och förakt och missnöje förstår jag. Ilska och maktlöshet. Det ser vi över hela Europa. Det finns förklaringar. Ändå. En nazist. Jag har svårt att ta in det - vilket, helt riktigt, är en god anledning att möta och prata med de som röstat in honom.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig, Johanna. Är man missnöjd kan man rösta på Kristdemokraterna eller Centern eller något annat som inte tillhör de stora partierna. Inte på nazister. Det finns ingen ursäkt för det.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se