2009/09/30

Högerval och murjubileum

Tillbaka i Berlin, och här har det varit val. Angela Merkel blev inte så överraskande omvald och ska tillsammans med det liberala partiet FDP, som gjorde sitt bästa val någonsin, bilda regering. Borgerligt hela vägen alltså.
Samtidigt närmar sig 20-årsjubileet av murens fall. Här i Berlin satsas det för fullt. Det ska fyrverkerias och ställas ut gamla foton, debatteras och porträtteras. Muren som delade öst och väst är borta, i dag är alla tyskar fria att bestämma över sitt eget liv och rösta hur de vill. Och trenden går helt uppenbart åt höger.

Fast inte överallt. Här i de östra delarna av Berlin är Die Linke, Tyskland vänsterparti, riktigt populärt (nära 34 procent av rösterna) och även om Tyskland är ett enat land i teorin, så hävdar många att den fysiska gränsen bara bytts ut mot en social. Enligt en undersökning som kom i somras (från Institutet för marknadsundersökning i Leipzig) så uppgav 52 procent av östtyskarna att de känner sig som "andra klassens tyskar" och hela 17 procent anser att muren aldrig borde ha rivits. Med andra ord kommer långt ifrån alla fira murens fall nu i november, även om de flesta även här i öst gillar demokratin. Gudskelov.

En som definitivt kommer höja ett glas och känna sig glad är Klaus Hoffmann, en av alla dem som flydde över gränsen för ett liv i väst. Honom intervjuade jag i somras och artikeln kan du läsa i tidningen Fönstret.

1 kommentar:

  1. Läste rykten om att självaste Hasselhoff skulle uppträda igen. Kan inte annat än hålla tummarna för att det stämmer!

    http://www.youtube.com/watch?v=0zXiClnK8oE

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se