2009/10/13

Höst! Aber das ist wunderbar!

Löven faller, det är kallt som satan och luften har blivit härligt krispig. Hösten har definitivt kommit till Berlin. För min del gör det ingenting att sommaren är över, den här hösten kommer innehålla massor av kul. Några exempel:

Den 9/11 firas det stort att det har gått 20 år sedan muren föll. Det blir jumbofest på Brandenburger Tor med fyrverkerier och musik och hela balunsen. Självklart pågår det redan nu en hel del annat murjubileumsanknutet, bäst är att kolla programmet på mauerfall09.de

Variéten SOAP går hela hösten på Chamäleon, en av Berlins äldsta och mest kända varietéscener. Den ska utspela sig i ett bubbligt badkar typ och det låter ju fantastiskt spännande. Måste fixa barnvakt!

Mer kultur. Teatern "Wintergarten" som varit stängd sen ganska länge har öppnat igen. På agendan står värsta burlesquedansshowen. Det vill jag inte missa, burlesque är ball.

Jag ska definitivt ta mig tid till att gå på hamam i höst. I Kreuzberg vimlar det av dem och ett riktigt schysst för oss damer heter Hamam für Frauen och ligger på Mariannenstrasse 6. Där ska jag basta tills jag är alldeles knögglig och sen skrubbas len av en turkisk madam. Mmmm, grymt mysigt nu när höstkylan kommit.

Jag ska utnyttja mitt nya mamakarte (kort som nyblivna mammor får köpa för 10 euro som beviljar gratis inträde lite här och var) och promenera bland djuren i Tierpark, Östberlins motsvarighet till Zoologischer garten. Färre turister, större promenadområde. Och coola djur.

Och så ska jag fika. Eller, hm, fortsätta fika. Jag ska äta stans bästa cheesecake på Greg's place på Samariterstrasse 32 (Greg är en kille som helt klart har ett passionerat förhållande till bakandet), frukostfika på nya barnvänliga favoriten Mocca på Schreinerstrasse 44 och eftermiddagshänga medan lillkillen sover på fiket som har kommit att bli mitt andra vardagsrum här i Berlin: Kaffee und Tee. Ligger på adressen Frankfurter Tor 5.

Så ni ser, här finns ingen anledning till att muttra över höstmörkret.

6 kommentarer:

 1. Höst i Berlin låter bra mycket roligare än höst i Örebro. Men kanske vår i Berlin är lika kul?

  SvaraRadera
 2. Anna-Karin: till och med februari i Berlin är roligt!

  SvaraRadera
 3. Alla årstider i Berlin är roliga på sitt sätt, man måste bara veta vad man ska göra av dom. Har man ingen aning om vart man bör gå och inte har någon guide så skulle jag personligen rekommendera våren eller sommaren. Det är ganska lätt att få fel intryck av stan om man bara råkar hamna kring Alexanderplatz mitt i den gråaste vintern.

  SvaraRadera
 4. Danne: Du har helt rätt! En grå vinterdag på Alexanderplatz gör ingen lycklig, men gör man lite research före resan blir Berlin en grym stad att besöka, året om.

  SvaraRadera
 5. Är drygt 50 år och upplevde några trevliga dagar i ett soligt oktober Berlin 2007 tillsammans med en trevlig italiensk-tysk kvinna som kunde staden. Det finns massor av trevliga saker att se och göra i Berlin.
  Holocaust Monument, god mat på prisvärda avslappnade restauranger, fika på otaliga ställen, Tempelhof, Helmut Newton Photography Museum, museer, arkitektur, Sony Center...massor. Njut..av en storstad med en brutal och häftig historia.

  SvaraRadera
 6. Hej Johanna! Vad trevligt att ramla över din blogg, jag är också bosatt i Berlin men har bara bott här i snart två månader. Tack för de trevliga tipsen, ska nog prova på flera av dem jag också!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se