2011/07/11

Lite om att flytta till Berlin

Det många som mailar och har praktiska frågor kring att flytta hit till Berlin. Den senaste var Andreas som undrade det här:

Vad behöver jag göra för att kunna flytta?
Hitta ett boende. Leta på Craigs List, Immobilienscout24 eller WG-Gesucht  – beroende på vad du söker för boende förstås. Fundera över om du vill bo möblerat, ha ett förstahandskontrakt eller om du vill hyra ett rum i en lägenhet där även andra bor. Sen är det bara att boka biljett och komma. (Du kan ju förstås komma hit först och hitta boende sen. Det vet jag många som gjort och det har gått bra, även om det verkat lite stressigt).

Hur får jag tyskt personnummer?
Något nytt personnummer får du inte, det tyska systemet ser helt enkelt inte ut som det i Sverige. Men, när du väl är på plats kan det vara smart att gå till närmaste Bürgeramt och anmäla dig. Då får du ett papper, ett Meldesbescheinigung, som du ska vårda ömt och ta fram varje gång vill öppna bankkonto, starta ett mobilabonnemang, ett gymkort eller liknande.

Kan jag som svensk söka och få lägenhet?
Ja, absolut. Du kan dock behöva bevisa att du har en inkomst (eller åtminstone pengar så att du kan betala för en tid framöver) och att du inte har några prickar i något betalningssystem. Det kan också vara så att den nya hyresvärden vill ha en referens så att hon eller han kan vara säker på att du är skötsam. Var också beredd på att behöva översätta alla papper till tyska. Engelska duger oftast inte.

Det snackas ofta om att det är lätt att hitta lägenhet här i Berlin. Det stämmer, men bara delvis. Att bo i de riktigt populära delarna av stan har blivit dyrare och det är många som slåss om lägenheterna. Men, boende finns fortfarande och läget är absolut inte som i London, Stockholm eller New York. Priset beror förstås helt på vilken standard det är på boendet, och det finns alla möjliga. Från koleldat utan dusch till lyxigt och nyrenoverat. Det går att hitta centrala boenden för runt 250 euro i månaden, men vill du bo flott och själv får du räkna med 500 euro och uppåt.

Som EU-medborgare är det enkelt att flytta hit och det mesta kommer att lösa sig på plats. På Bürgeramt får du, förutom ditt värdefulla Meldesbescheinigung, veta vad du behöver för papper för att få jobba eller för att läsa tyska till reducerad avgift (tyska för invandrare).

4 kommentarer:

  1. Som relativt nyinflyttad så vill jag gärna tillägga vikten av att ha med sig pass eller ett riktigt id. Trots att det numer är helt okej att resa inom EU med ett svenskt EU-körkort så gäller inget körkort som identifikation i Tyskland. Det fick jag bittert erfara efter tre timmars väntetid för att få registrera mig i Berlin.

    SvaraRadera
  2. Åh, mycket bra Jessica! Tack!

    SvaraRadera
  3. Hejsan! Jag har skapat en hemsida med praktisk information om att flytta till Berlin, www.freshinberlin.com. Om du gillar den får du gärna tipsa om den i din blogg!

    XX /Vilma

    SvaraRadera
  4. Det var enkelt att skaffa boende i Berlin. Jag hade googlat en lägenhetsagentur i Kreuzberg och bodde pa hotell. Sedan har jag haft tre adresser i Kreuzberg och nu bor jag i Mitte.

    Viktigt naturligtvis är att registrera sig pa ett Bürgeramt och ha alla sina id-handlingar och andra papper i ordning.

    Att behärska tyska är ocksa mycket viktigt.

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se