2011/08/17

Small town girl

Berlin är ju funtat så att det liksom inte är en, enda stad med ett stort centrum i mitten. Det är inte ens två städer, en östlig och en västlig, som man skulle kunna tro. Snarare fem-sex (här är ett inlägg jag skrev för länge sedan om det), och alla med olika karaktär. Eller ännu fler! Herregud, det finns ju hur mycket av Berlin därute som helst som varken jag, eller så många andra svenskar heller för den delen, har någon susning om. Ännu.

Hur som helst så håller jag mig mycket mer till "min stadsdel" här i Berlin än när jag bodde i Stockholm. Nu beror det nog mycket på att jag till skillnad från i Stockholm numera lever ett ganska inrutat småbarnsförälderliv och dessutom helt och hållet har börjat om här (i Stockholm har jag familj, släkt och kompisar utspridda över hela stan. Här umgås jag mest med folk som jag har hittat här i Friedrichshain) men också på att många stadsdelar i Berlin verkligen beter sig som en egen stad.

Friedrichshain har sitt eget tempo, sin egen atmosfär, sitt eget utseende och det är mycket tal om hur en "Friedrichshainare" är (ganska dekadent. Tänk partypunklevafördagenfolk. En klyscha dock). Dessutom finns allt jag behöver här i form av affärer, shopping, kaféer, restauranger, grönområden, klubbar, dagis, gallerier, kontor och vänner. 

Missförstå mig inte nu, det är ju inte så att jag är i F'hain jämt. Jag åker ofta till andra delar av stan, går ut och äter, gör något jobb eller går på jippon. Men till vardags så utspelar sig faktiskt en väldigt stor del av mitt liv i den här stadsdelen. Och jag gillar det. Inte minst för att jag på samma gång som jag bor i en jättestad lever mitt liv i en småstad där jag kan gatorna, är bekant med många av de som jobbar på kaféerna och där folk känner varandra på det där hemtrevliga sättet.

Att bo i Friedrichshain är verkligen som att få det bästa av två världar. Att det dessutom finns liknande men ändå annorlunda småstäder alldeles intill gör det hela ännu bättre – för att inte tala om hur fint det är att städernas olika atmosfärer, hus och människor tillsammans bildar den pulserande, underbart föränderliga och enorma storstad som vi kallar Berlin.

Friedrichshainshund som tar igen sig.

4 kommentarer:

 1. Någon åsikt om hur Media Spree kan komma att förändra grannskapet?

  Det skulle vara intressant att höra din syn på det projektet då du bor i området.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att Mediaspree kan skynda på den utveckling vi redan ser - att mer pengar flyttar in, priserna höjs och befolkningen blir mer homogen. Visst behövs pengarna i stan, men jag skulle önska att politikerna samtidigt skulle jobba mer aktivt för att bevara den fantastiska blandning av människor och kultur som finns här, inse att det är en viktig del av Berlins dragningskraft och själ, värd att bevaras.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte annat än hålla med, utvecklingen behövs men inte till priset att särarten försvinner.

  SvaraRadera
 4. jag hade tänkt flytta till berlin men vet dock inte vilken stadsdel...? skulle verkligen vara bra om jag fick lite tips om vilken karaktär de olika delarana har!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se