2013/10/10

Sätter klockan på fem


Såhär är det hos oss: Våra barn somnar väldigt sent. Eje har alltid gjort det, Isa visar tydliga tecken på att hon är på väg att bli likadan. De verkar ha ärvt någon Darlingtonsk gen som gör att de är fruktansvärt kvällspigga, helt enkelt (inte har de ärvt det från mig i alla fall. Jag blir trött vid tio, somnar gärna vid elva och sover till sju, halv åtta).
I kväll somnade Eje kvart i tio och Isa kvart över.

Innan ni börjar fundera på om vi har testat än det ena än det andra så ska jag svara JA på den frågan. Vi har testat allt. Inget har fungerat. Kanske har vi gjort fel, vad vet jag och skitsamma. Vi har gett upp och accepterat, våra barn (och särskilt Eje) är helt enkelt inte särskilt trötta på kvällen. Alla är olika och även barn kan uppenbarligen vara nattugglor och ha litet sömnbehov.

Problemet handlar om att det, åtminstone för mig, är tufft att orka vara en bra förälder så länge varje dag, utan tid för återhämtning. Och att hinna med allt det andra som ska hinnas med i det här vuxenlivet. Att knappt ha någon egentid när jag är ensam, eller vuxentid med R när han är hemma, att inte kunna jobba igen det jag inte hunnit med under dagen efter att barnen somnat (att jobba så sent vore helt kontraproduktivt, jag ser oftast i kors av trötthet efter tio), att ägna flera timmar varje kväll åt nattande när jag har en driljon to do's på listan –det är knappast någon lisa för själen. 

Men jag har en plan. Jag ska börja gå upp runt fem. Åtminstone när R är borta. Det låter plågsamt men nu när barnen ändå sover på nätterna borde det ju funka? Och förstå vad mycket egentid jag skulle få! Eller hur mycket jag skulle hinna jobba! Och om jag lägger mig tio blir det ju sju timmars sömn –  och visst borde jag kunna öva upp morgonpiggheten och få hjärnan att fungera även innan solen är uppe? Aah, bara tanken på att få flera timmars ostörd tid om dagen att göra vad jag vill på gör mig alldeles lycklig. Möjligheterna!

Vad säger ni? Någon med samma problem som kör med morgonknepet? Eller som har en ännu bättre lösning? Om inte – wish me luck att uppbåda disciplinen som kommer att krävas för att komma upp.

5 kommentarer:

 1. Lycka till! Har inga tips alls, har ett barn som somnar max 20, men däremot vaknar kl 6 när han tar en riktigt lång sovmorgon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh je. Ja, det är ju ändå rätt skönt – att vi KAN få lite sovmorgon om vi vill. Våra sover gärna till halv åtta iaf.

   Radera
 2. Hej! Ja! Jag håller med. Dygnet har för få timmar o jag har nyligen börjat sätta klockan tidigare för att hinna med allt. Det är en vanesak tror jag så hoppas vänja mig inom kort :) Det är verkligen en skön o tyst stund när de andra sover. Lycka till! Kram

  SvaraRadera
 3. Det tror jag kan vara en bra lösning. Jag läste om någon som hade gjort så, fast utan barn, som skrev att det var det bästa hon gjort. Fast jag förstår inte hur ungarna orkar vara uppe så länge, jag är helt död vid tio varje kväll.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se