2008/10/12

Det övergivna tivolit i Treptower Park

Först trodde jag inte att det fanns på riktigt. Öde tivolin med sönderslagna glasrutor och trasiga berg- och dalbanor är bara en skräckfilmsklyscha. Men Spreepark finns, det ligger mitt i Berlin, och även om historien om varför parken är övergiven låter som en film är den faktiskt helt sann.
Tänk dig mossa över ingången, trasiga plankor och rostiga radiobilar. Små svanbåtar som ligger och guppar i den igenvuxna dammen, ett pariserhjul som stått stilla alldeles för länge. Det är förfallet och alldeles öde, sånär som på väktarna som då och kontrollerar att ingen brutit sig in, och deras stora schäfrar.
Parken öppnades för första gången 1969. Det gick bra till en början, omkring 1.5 miljoner besökte den varje år. 1991 tog affärsmannen Norbert Witte över driften, det borde han aldrig ha gjort. Norbert investerade i fel saker, och mer än han hade råd med. Parken drevs sakta men säkert mot en allt sämre ekonomi. Besökarna svek och snart kom bara 400 000 om året.
Skulderna uppgick till över 11 miljoner euro.

2002 lyckades Witte på något mystiskt sätt få tillstånd att skicka flera åkattraktioner till Peru, trots att Spreepark var konkurshotat. Han påstod att de skulle dit för att repareras, men ljög. I själva verket tänkte han fly från sin skulder. Attraktionerna skulle han använda på sitt nya tivoli, Lunapark, utanför Lima.
Planen gick sådär. Flera av åkattraktionerna gick sönder under färden till Peru och pengarna för att starta Lunapark räckte inte. Men Norbert Witte gav inte upp. 2004 kom han på den lysande idén att stoppa in 180 kilo kokain i sin flygande matta och sen skicka åbäket till Tyskland. Han ertappades och dömdes till sju år fängelse. Några år senare dömdes även hans son till fängelse för att ha smugglat droger. Marcel Witte, pappa upp i dagen, fick 20 års fängelse.

Och Spree park då? Det står där, övergivet sen Norbert smet till Peru. Ingen har råd att rusta upp det, ingen vill driva det. Spreepark är sorgset, mystiskt, magiskt och utan tvekan ett av Berlins coolaste ställen. Det är förbjudet att gå in, men man kan se rätt mycket från promenadvägen som går runt Treptower park. Sen kan man ju vara lite modig också...

10 kommentarer:

 1. Fan vad tufft! Det vill jag se!

  SvaraRadera
 2. That's it! Nu flyttar jag också till Berlin!

  SvaraRadera
 3. Tack för infon! Jag är min vän har undrat som fan hur historian bakom tivolit går!

  SvaraRadera
 4. håhå, jag var där idag, helt underbart, tack för tipset :)

  SvaraRadera
 5. Tack för historian. Jag om mina vänner klättrade över stängslet. En kvinna kom ut ur en husvagn och sa Stopp! Vi blandade tyska och engelska, och hon visade oss till den rätta vägen ut (så vi skulle slippa klättra över stängslet igen). Hon bor där och Norbert Witte är hennes onkel.

  SvaraRadera
 6. Jejejens: Men shit vad läskigt! och vad coolt att du träffat Wittes onkel!

  SvaraRadera
 7. hej.. vi var der i går, jag och en polare. Det är nån securitas som åker rundt å koller då och då, så kjens sådär och forsöke snike sig inn.. dok nåra folk vi mötte sa at de hadde guidade turer inn dit? nån som vet? och vart får man kontakt med nån som har nått med parken at göra?

  Jag är själv fotograf så jag är ap sugen på å komme mig inn dit och fotte lite :)

  SvaraRadera
 8. Ja! Numera finns det guidade turer. Kolla in den här sidan:
  http://www.berliner-spreepark.de/events_fuehrung.php
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Kan man komma in utan att gå den guidade turen? Funkar det bäst tidigt på morgonen i så fall?

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se