2009/02/03

Förbud - men bara lite

Under mina åtta månader här har upptäckt att berlinare har svårt för förbud. Och då menar jag inte att hålla sig till dem, att lyda, utan att ge dem. Lite otippat kanske - tyskar är ju kända paragrafryttare - men de verkar trots det ha ett ambivalent förhållande till regler. Några exempel:

Felparkering
Ställer du bilen på ett olagligt ställe och får en böter, kostar den ofta inte mer än vad det skulle kostat att parkera. Runt 7 euro får du hosta upp. Jämför det med att parkera fel i Stockholm! Pah!

Köra för snabbt
Fortkörning åker folk fast för hela tiden i den här staden, hastighetskameror och snubbar med fartpistoler står överallt. Men vad får du betala? 10 km/h för fort ger en bot 15 euro! Det måste nästan kosta mer att skicka ut fakturan, med adminstration och porto. Knasigt.

Rökförbud
När rökförbudet skulle träda i kraft här i somras gick det sådär. Först gjorde Berlin som alla andra städer - sa nej till all rökning på allmänna platser, bara särskilt avsedda rökrum var ok. Men vad hände då? En bar, som bara bestod av ett enda rum och inte kunde fixa ett rökrum stämde staden för diskriminering - och vann! Så nu är det i princip okej att röka i alla barer med bara ett rum - vilket är de flesta.
Så kan det gå. Typisk tysk regel, som bara nästan är sträng.

Hur ska vi tolka det här? Kanske är det för att alla är så laglydiga som förbuden blir så snälla? Man vill ju inte styra folk för mycket, liksom. Eller, vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se