2009/02/01

Alter Schwede

Att tyskar älskar det svenska landskapet, våra faluröda hus och och älgar är ju ingen nyhet, men att de är så förtjust i oss svenskar också visste jag faktiskt inte. Här är det kul att berätta att man är svensk, folk lyser upp och blir alldeles till sig, börjar prata om sin mormor eller mamma som var i Sverige om somrarna som liten, om köttbullar, vårt vackra språk och att vi är så trevliga, allihop.

Och nu har jag upptäckt ett uttryck som verkligen visar vår popularitet. När tyskar blir positivt överraskade kan man ofta höra dem utbrista "alter Schwede!". Alltså "gammal svensk". Uttrycket används ungefär som "wow, är det sant, va bra!". Det finns en teori om att talesättet kom till någon gång under det trettioåriga kriget, då många svenska soldater tillfångatogs här. Efter ett tag fick de börja jobba för den tyska armén, och eftersom de visade sig vara så duktiga och lojala blev flera utnämnda till korpraler. När folk sen pratade om de svenska korpralerna kallade man dem ofta för "de gamla svenskarna", och efterom alla gillade dem så mycket så stannade uttrycket kvar i tyskan och började med tiden användas mer och mer som en allmän beskrivning av något oväntat, men väldigt positivt.

Det är inte utan att man blir lite stolt. Alter Schwede!

9 kommentarer:

 1. Mm, fast obetingat positivt skulle jag väl inte säga att det är. Mer som "nej, ta mig tusan!".

  SvaraRadera
 2. Aj då! Men lite positivt är det väl iaf? Snälla? Jag som blev så glad!

  SvaraRadera
 3. Fick samma kommentar här i Österrike och de förklarade att det är precis som Johanna säger. Positivt Wow! Uttrycket härstammar från 30 åriga kriget då man tog hjälp av svenskarna som var kända för sitt mod.
  Själv är jag inte ens svensk mer än i själen, men betraktas och respekteras som en.

  SvaraRadera
 4. Hej, är nog lite mer åt anonym, typ " herre jesus " oavsett ifall det är pos. eller neg. Men det är ett skoj uttryck, har bott till och från i Berlin i två år. Just nu fast i Sverige , men skall ner i början av september. Är frilans fotograf, skulle vara bra att konneckta med en skribent. Så en latte eller en Augustiner i Kreutzberg kanske i början eller mitten av September. Kunde kanske relatera i lite jobb. Med Bästa Hils ! / Peter Knutas

  SvaraRadera
 5. Hej igen, mail mellings@mac.se peter knutas frilans fotograf. Vill gärna visa Mayfest från 09 osv. Höres Peter

  SvaraRadera
 6. Kolla länken till Wiki.
  Tyskarna har bra mycket mera ironi i sin vardag än en svensk i förskingring kan förstå.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Alter_Schwede_(Redewendung)

  SvaraRadera
 7. Jag "lånar" din förklaring om "Alter Schwede" till min blogg. Tyckte den var så bra. Och jag har undrat historien bakom uttrycket! :) Jag bor i Berlin ett år just nu.

  SvaraRadera
 8. Kul! Skicka gärna en länk till din blogg!

  SvaraRadera
 9. Tack :) Ja här är en länk till min blogg, dock har jag inte fixat till den så fint än...men det ska jag ordna så småningom :)http://emellas.blogg.se

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se