2009/04/29

Berlin och ljuden

Berlin för mig är på många sätt ljud. Fina ljud och oljud. I början var själva tyskan också ett ljud, eftersom jag inte förstod. Då hörde jag mest fula halsljud när tyskarna pratade. Så är det inte längre. Tur det, tyskan är så mycket vackrare när man förstår vad de säger.

Just nu är det är någon på andra sidan gatan som spelar hårdrock med öppet fönster. Distade gitarriff studsar mellan väggarna. Går jag ut på balkongen istället, som vetter mot gården, möts jag av klassisk musik. På väldigt hög volym. Och då snackar jag så hög volym att till och med mina fönsterrutor skallrar när det blir lite mer dramatiska partier.

På morgnarna brukar vår granne öva på sin säckpipa (det är sant). Han spelar ofta fel. Det ljudet är definitivt ett oljud. Varför just säckpipa? Av alla instrument i hela världen.

Flera gånger i veckan går det förbi zigenare på gatan som hoppas på att vi som bor i husen ska slänga ut en euro för att de spelar så fint för oss. Kan det löna sig? Förmodligen inte, men de spelar bra och ser väldigt glada ut.

Och varje onsdag, fredag och lördag är det party mittemot oss, utanför den lokala ölaffären. Varför gå till en bar när man kan köpa öl för halva priset och hänga på gatan liksom. När kvällen börjar bli sen och punkarna blivit lite runda om fötterna blir det ganska ofta gräl. Då ekar det "Scheisse, du bist ein arschloch!!".

Sen har vi hundskallen. Stora hundar, små hundar, bråkande hundar. Varje dag.
Och det bästa ljudet av allt – fågelkvittret. Jag har aldrig hört så mycket kvitter som här i Berlin. Fåglarna måste också gilla den här staden.

6 kommentarer:

 1. Vad fint du skriver, darling!

  SvaraRadera
 2. hej

  jag är nyinflyttad i berlin sen en vecka. har du ngt tips på hur man lär känna folk? det börjar ju bli lite ensamt efter ett tag.

  SvaraRadera
 3. läste ronnie sandahls kolumn om spree park här om dagen. googlade bilder och så hamnade här! har läst igenom din blogg nu, och längtar bara ännu mer till mina 5 dagar i berlin (åker om 16). inspirerande texter!

  SvaraRadera
 4. @e: Ett av de bästa sätten att lära känna folk på är att gå någon kurs av något slag, typ yoga, tyska eller typ drejning. Kolla vad din lokala Volkshochschule har att erbjuda! Om du vill träffa andra svenskar kan du gå med i något av alla de communities som finns. Gå in på svenska kyrkans hemsida, de ordnar med massor av aktiviteter man kan vara med på. Engagera dig! Facebook har en grupp också. "svenskar i Berlin" och så finns det SVIV och Utlandsvenskar.com. Berlinare kan vara lite knepiga att få kontakt med, de är nästan lika blyga som svenskar, men kör på ändå. Våga ta kontakt, börja prata med folk på krogen, vid take-awaystället, på kafét. Så länge du är trevlig blir folk bara glada och rätt vad det är är du inte ensam längre!
  Lycka till nu!

  SvaraRadera
 5. Das glaubst du ja selbst nicht

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se