2009/11/22

De exotiska djuren i DDR

När Västberlin hade sitt flotta Zooligischer Garten ville ju inte DDR vara sämre. Så kom djurparken Tierpark Berlin till och där var jag i går.

Man skulle väl kunna säga såhär: Det märks att det inte är en djupark som kom till för kommersens skull. Nu i november är det ju visserligen lågsäsong, men hallå - en lördag förmiddag borde det väl vara några fler där än typ tre pensionärer och tanten i kassan? För att stället ska gå runt, menar jag.

Det kändes helt surrealistisk att gå runt i den extremt avskalade och nästintill tomma parken. Djuren tittade på oss som om de undrade varför vi kommit dit och hela stället andades "här ska man inte förlusta sig, här ska man lära sig hur djur ser ut". Husen var grå, det fanns inget tingeltangel någonstans och på skyltarna som informerade om de olika arterna staplades bara torra fakta. "Apa. Bor i Afrika. Brun svans. Guldgul buk. 30 cm lång." Efter ett tag blev vi hungriga och sugna på en currywurst, men det enda mataktiga vi kunde hitta inlagda gurkor serverade i enlitersplastpåsar. Som sagt, surrealistiskt.

Men, bortsett från att djur i bur alltid gör mig lite nedstämd, så gillade jag ändå Tierpark Berlin på något sätt. Det var som att besöka en svunnen tid och gav lite samma känsla som det nedlagda tivolit i Treptower Park.
Förutom att Tierpark knappast är nedlagt.


Min lunchgurka.

5 kommentarer:

 1. "Gurka. Bor i påse. Tysk. Grönbrun till färgen."

  SvaraRadera
 2. Hmm...Tycker att jag har vandrat runt ganska flitigt i T-park, men ändå lyckats missa det nedlagda tivolit, hur det nu är möjligt. Bitte, berätta mer! Låter som ett fotoparadis. Hur hittar jag dit?

  SvaraRadera
 3. Eva! Kolla in det här inlägget: http://johannapaues.blogspot.com/2008/10/det-vergivna-tivolit-i-treptower-park.html
  Det är lite svårt att se bakom alla buskar och stängsel, och så är det egentligen förbjudet att gå in... Men för den som vågar trotsa reglerna är det, precis som du säger, världens fotoparadis! Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Hoppla. Länken kom visst inte med. Inlägget publicerades den 12/10 2008.

  SvaraRadera
 5. Tusen tack Johanna! Jag måste försöka ta mig in, verkar ju helt galet. Eller som alldeles för många tyskar säger; CRAZY!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se