2009/11/28

Prästostslycka och julstämning

Kaviar, lagrad ost, bregott, julmust och knäckebröd. Och pepparkaksdeg. Allt det där finns i vårt kök nu, för är det någonting vi svenskar gör på Svenska kyrkans julmarknad här i Berlin så är det att handla svensk mat.
Folk (berlinsvenskarna) får nästan något fanatiskt i blicken när det finns så mycket av det gamla hederliga att köpa. Ååååååå kolla! Råååröörda lingon! Fraaaasvåfflor! Det spelar liksom ingen roll att det är av ett märke vi aldrig skulle köpa hemma och att det kostar tre gånger så mycket som på Ica. Det är svenskt. Måste ha.

Jag gillar julmarknaden på Svenska kyrkan. Det känns fint att gå runt bland alla dalahästar, svenska barnböcker och älgkorvar och vara nostalgisk. Det är en liten sverigeinjektion som sätter fart på glöggsuget och en bra start på julmarknadstiden i Berlin. För nu börjar det i varenda hörn av den här staden, bjällerklangandet.

På vägen hem kom vi på att vi bara har en enda pepparkaksform att baka ut vår deg med. Den är i form av tevetornet. Det blir toppen det, svenska pepparkuchen möter Deutschlands snyggaste landmärke. Värsta crossovern.


6 kommentarer:

 1. När jag var i Berlin köpte vi pepparkaksformar i form av Ampelmensch. Så det blir nog lite crossover hos oss också fastän vi är i Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Jag önskar mig en tevetornskaka i julklapp av dig!

  SvaraRadera
 3. Haha underbart med lite crossover över kulturgränserna! Du vet möjligtvis inte om det fanns lussebullar att köpa på julmarknaden med?

  SvaraRadera
 4. haha, jag var också där och upplevde EXAKT samma sak. västerbottenost! julmust! bregott! mina medföljande kompisar bara fnissade åt mina lyriska aah-anden och åååå-anden.

  SvaraRadera
 5. Såg inga lussebullar! Det verkar som att man får baka egna... Men det blir dyra bullar, saffranet är svindyrt här.

  SvaraRadera
 6. Saffranet är svindyrt här också kan jag meddela ... Allt beror tydligen på skörden i Iran.

  http://www.dn.se/ekonomi/chockhojning-av-priset-pa-saffran-1.974601

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se