2010/03/17

Weekend i Berlin del 3 - strosartipsen

Ok mina vänner. Vårresan till det ljuvliga Berlin närmar sig och vid det här laget har ni säkert bestämt er för vad ni absolut inte vill missa. Men resten av tiden då? Om ni är som berlinturister är som mest tänker ni säkert att ni ska ägna alla mellantimmar åt att "känna av atmosfären" och "bara hänga". Det är jättebra plan, men för någon som inte är hemma i Berlin är det lätt att hamna på fel ställen. Turiststråk och trafikerade fyrfilsgator är väl ingen drömpromenad för någon. Därför tänker jag tipsa om mina favoritstrosardelar här i stan.

Jag brukade beskriva stadsdelen Friedrichshain som lite ruff, men nu vet jag inte längre. Blandad är en bättre ord eftersom upprustningen av husen och gatorna här går i rasande fart. Längs med Rigaer Strasse hittar du de punkigaste punkarna - politiska budskap hänger längs med husväggarna - och längs med Simon-Dach-Strasse de turistigaste barerna (gå inte hit på kvällen om du inte älskar partystämning á la Kos). Väljer ni att strosa i Friedrichshain så vill jag förslå en vända i området kring Boxhagenerstrasse, upp mot Sonntagsstrasse och så kanske en liten tur längs med East Side Gallery. Ska ni fika, ta en cupcake på kaféet med samma namn eller hälsa på killarna på kaféet som jag alltid återkommer till, Kaffee und Tee på Frankfurter Allee 5. (som blir en miniklubb på fredag- och lördagkvällar!).

Jag erkänner. Jag kan inte Kreuzberg så bra. Men jag vet att det är väldigt trevligt i området kring Bergmannstrasse och så förstås längs med Oranienstrasse. Där kan ni passa på att dricka en kaffe i solen, köpa några turkiska nötter i den fantastiska affären Smyrna Kuruyemis och äta middag påden gömda shisharestaurangen Orient Lounge. Det finns massor i Kreuzberg och jag ska ta reda på mer, jag lovar. Det är bara så sjukt stort!

För den som inte varit i Mitte förut är området kring Hackesher markt och Alexanderplatz ett måste. Mycket turister, absolut, men det finns en hel del att titta på (Tacheles, Hackeschen Höfe, alla trendiga Mittemänniskor). Längs med Auguststrasse och Sophienstrasse finns det hur mycket konstgallerier som helst, och så kan du shoppa!

I Prenzlauer Berg kan du välja mellan två lägen. Putsat och posh eller ruffigt och coolt. Putsat och posh blir det om du strosar runt i området kring Kollwitzplatz, ruffigt och coolt om du flanerar i norr/väster om Eberswalder strasse. Men fina gamla hus och kullerstensgator går som en röd tråd genom de flesta ställen i P-berg och sköna kaféer kryllar det av. Vill ha lite av både och - alltså typ posh och ruffigt - så ska du satsa på Helmholtzplatz. Här är det grymt skönt att ta en kaffe i solen på en utomhusservering och så kan ni passa på att shoppa lite nya yogaprylar på Sotantar Yoga shop. Billigt och bra!

Vill ni ha ännu mer beskrivningar av de olika stadsdelarna - läs ett av mina gamla inlägg här.

Trevlig strosning!

2 kommentarer:

  1. Johanna, du har blandat ihop Oranienstrasse (X-berg) och Oranienburgerstrasse (mitte). vi vill ju inte att folk ska googlemappa och bli forvirrade ;)

    Tomas

    SvaraRadera
  2. Tack Tomas! Jag lär mig verkligen ALDRIG, har gjort det misstaget typ tusen gånger förut. Jag ändrar på en gång.

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se