2010/07/20

Bästa stadsdelarna listade

Det här är kul. Berlintipsartidningen Prinz har gjort en lista på vilka stadsdelar i Berlin det är bäst att bo i, de kallar den "livskvalitélistan" och har betygsatt allt från hur lätt det är att hitta parkeringsplatser och cykla utan att bli nermejad av hetsiga bilister till hur kreativ atmosfären är och hur mycket influenser från olika kulturer man kan få (hör ni det Sverigedemokraterna, mångkultur är något positivt som ökar livskvalitén).

På första plats kommer Kreuzberg. Hyfsat billiga lägenheter, massor av grönt, mängder av restauranger, bra infrastruktur, inspiration för kreativiteten i varje hörn och mångkulturellt så det skvätter om det. Friedrichshain kommer på andraplats, här är det något dyrare att bo och några fler meter mellan restaurangerna och barerna (utslaget på hela stadsdelen). Trea kommer Mitte (dyrt och inte särskilt säkert, enligt tidningen), fyra Prenzlauer Berg (ännu dyrare) och sist, på tionde, plats kommer den lite ledsna stadsdelen Wedding. Här är det billigt som bara den, men det hjälper inte när det är glest mellan roligheterna.

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag kommer flytta till Berlin i September och kollar din blogg ofta. Den är superbra.

  Har du en länk till artikeln i Prinz? Vi ska ner i Augusti för att kolla efter lägenhet och det vore bra att få lite "fakta" om var man kan finna denna livskvalité.

  SvaraRadera
 2. Hej Johan! Hoppla, missade visst att länka till själva artikeln förut. Nu är det fixat, "prinz"-länken går direkt dit nu. Lycka till med flytten och tack för att du läser bloggen!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vart är det dyrast att bo i Berlin? Om du jämför med ett område som Östermalm i Stockholm? Är det Charlottenburg? Och hur ser bostadssituationen ut egentligen, hyr man eller köper man eller är det båda?

  SvaraRadera
 5. Det är väldigt vanligt att hyra här, även om antalet människor som äger sin bostad säkert ökar. Men det finns alltså hyresrätter (till skillnad mot exempelvis Stockholm) och så länge du har en fast inkomst och lite referenser brukar det inte vara några problem att få ett kontrakt.

  I många områden i Prenzlauer Berg och Mitte är det rätt dyrt att bo nu, Friedrichshain kan vara okej men är på uppgång prismässigt det med. I Kreuzberg tror jag att det är hyfsat enkelt att hitta något billigare. Men allt beror ju såklart på vad man kan tänka sig. Det finns miljonprogramsområden där lägenheterna är superbilliga och det finns nyrenoverade sekelskifteshus som är svindyra. Charlottenburg är också generellt sätt dyrare, det stämmer.

  Lägenheter, både hyres och bostadsrätter, kan du leta efter immobilienscout24.de

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se