2010/07/04

Le grand Berlin tour

Efter två års sightseeande i Berlin (det blir lätt så när alla man känner kommer och hälsar på) har jag äntligen hittat den ultimata dagsturen för förstagångsbesökaren. Så snöra på dig promenadskorna och ladda för en heldag på stan. Here we go.

Vi startar vår färd vid Alexanderplatz, det ståtliga finfula torget byggt i sann DDR-anda. Här fantiserar vi om DDR-parader och kollar in klockan som visar tider från hela världen innan vi hoppar på trammen (spårvagn) till Hackescher Markt, för att sedan promenera längs den trevliga gatan Oranienburger Strasse. Om inte frukostkaffet räckte passar det bra att ta en espresso på något av kaféerna vi passerar på vår väg mot Tacheles, konstkollektivet där vi insuper berlinsk subkultur och förundras över hur mycket klotter det ryms i ett trapphus. Konsten här är kanske inget vidare, men det är ju berlinerkänslan vi är ute efter, eller hur?Från Tacheles styr vi kosan till Friedrichstrasse och de stora glassiga märkesaffärena och varuhusen. Den som har mycket energi i benen kan ta en vända bort till Checkpoint Charlie, men räkna med att en extra timme går åt till det. Annars svänger vi av på paradgatan Unter den Linden och går mot det berlinskaste monumentet av dem alla - Brandenburger Tor. Där tar vi ett foto för att bevisa att vi varit där och vänder sedan tillbaka mot Alexanderplatz.


Vägen går genom det pampiga Museuminsel (museiön) och sedan genom de rara gamla Nicholaikvarteren som ligger längs Spree. Här kan vi äta en lunch med lite fläkt i håret och vinka till turistbåtarna som åker förbi. När Nicholaiviertel är avklarat trampar vi vidare upp mot Torstrasse och för att sen ta in vid Rosenthaler Platz och Weinbergsweg och så vidare upp mot Kastanienallee.

På Kastanienallee måste alla som vill vara hemliga sluta att prata svenska. Varannan människa vi möter i de här krokarna är förmodligen från Sverige (läs Stockholm, Södermalm). Längs med gatan äter vi strutglass, köper en hatt på Heimat Berlin, lyssnar på fåglarna som sjunger från kastanieträden och bara njuter tills vi rätt vad det är har kommit fram till dagens mål -  Berlins äldsta biergarten Prater (för er med barn är Prater världens bästa ställe, här kan du kombinera sandlådesittandet med att dricka öl. Det finns en liten lekpark i ena hörnet). Det har äntligen blivit dags för öl och korv, och kanske lite underhållning från scenen om vi har tur. Den här turen tar omkring sex timmar och kombinerar monument och must-see-sightseeing med skönt berlinerhäng. Ha så trevligt!

3 kommentarer:

  1. Idag kom jag till Berlin för första gången. Har precis gått i mål på din "Grand Tour"! Tog knappt 6 timmar. Tack för en riktigt bra guidning! Uppskattade speciellt Oranienburger Strasse. Enda lilla problemet jag hade var att anlända med tåget till den flotta Berlin Hbf och försöka förstå hur man tar tunnelbanan till Alexanderplatz.

    SvaraRadera
  2. Härligt att du gillade turen, det gläder mig!

    SvaraRadera
  3. Åh, här är ju jättebra tips!

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se