2014/06/15

Skolavslutningslöst

Jag har kommit på en sak. Så länge vi bor här kommer Eje och Isa aldrig sjunga Den blomstertid nu kommer på sina skolavslutningar. Och ingen motsvarighet heller - vad jag vet brukar inte tyska skolor ens ha någon skolavslutning. De bara går hem efter sista dagen, "ha en fin sommar" säger fröken och så var det bra med det. 

Det känns sorgligt. Jättesorgligt faktiskt. 

Och något vidare studentfirande kan vi inte heller räkna med. Ingen mössa, ingen Sjung om studentens lyckliga dar. Kanske en bal, men den traditionen är tydligen importerad från USA. 

Det firas helt enkelt inte så mycket på det sättet här, säger min tyska kompis. 

Så vi måste nog komma hem ändå. Så småningom. Klart ungarna ska få uppleva skolavslutningar. Det är ju bland det bästa som finns. 

14 kommentarer:

 1. Känner precis på samma sätt! Vi bor i Sydafrika och min dotter är snart 9 år och kan inte Den blomstertid nu kommer. Kände allt en liten tagg i hjärtat när vi såg inslag från en skolavslutning på SVT World. Och häromdagen såg vi Student firande med allt vad det innebär på TV, då sa hon -"Jag vill gå i High School i Sverige mamma, det ser så roligt ut att ta Studenten!" Det är helt klart något speciellt med skolavslutning och Studenten i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Några mina absolut bästa och vemodigaste och finaste minnen är från skolavslutningarna. Förväntan innan, göra sig fin, se alla kompisar i ljusa finkläder, sångerna, sommaren som ligger fram en, livet som ligger framför en! HUR kan man missa att ha någon slags ceremoni en sån dag! Fattar inte!

   Radera
 2. Jamen precis så! Känner likadant. Det är så himla speciellt med skolavslutningen och hela det oändligt långa sommarlovet som ligger framför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Så himla speciellt!

   Radera
 3. Det finns ingen som har tagit studenten i Sverige sedan 1969. Detta spektakel som upprepas varje år med brölande 19-åringar som klarat av gymnasiet, är helt enkelt bara en stor bluff. Jag lever hellre i ett land som Tyskland, där man inte ljuger.

  Det kanske låter tråkigt, men jag kan inte minnas att jag tyckte att det var något speciellt med skolavslutningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, helt klart olika vad man har för upplevelser såklart. Men studenten! Strunt samma i formaliteterna, tiden innan själva dagen var helt magisk för mig. Helt klart en av mina lyckligaste perioder i livet. Som en skolavslutning upphöjd till tio!

   Radera
  2. Ja, denna otroliga "ta studenten"-fars som spelas upp i Sverige numera - ett gigantiskt låtsas! Vi låtsas att vi har tagit en "examen" som berättigar till att studera. I själva verket rör det sig bara om att "skolan har tagit slut", alla får fira "studenten". Peanuts! Den verkliga examen består i inträdesproven till de få, begränsade, högkvalificerade studieplatserna. Tyvärr är också de svenska universiteten fulla med studiefack för totalt värdelösa låtsas-examina. Köp en krona av guldpapper, sätt den på huvudet och kalla dig för kung. Helt acceptabelt.

   Radera
  3. Men... det måste väl ändå vara okej att glädjas den dagen man tagit sig igenom gymnasiet? Vuxenlivet ligger framför en, livet ligger framför en. Allt är möjligt och äntligen får man göra egna val i livet. Sedan att tiderna har ändrats och att alla tar studenten, det är en annan sak. Jag tror inte någon som tagit studenten idag tror att själva examen är en stor akademisk bedrift. Den väntar snarare runt hörnet och DET tyckte jag var den roligaste tiden i mitt liv, hittills! Så låt dom fira att dom är unga och har hela livet framför sig, för guds skull.

   Radera
 4. Ja skolavslutningarna är verkligen fantastiska minnen från barndomen. Björkris, finklädda barn, tårögda föräldrar och "den blomstertid nu kommer" och "Idas sommarvisa". Fick uppleva min första skolavslutning på många år i förra veckan då min äldsta gick ut förskoleklass. Lycka!

  Tack förresten för en finfin blogg. Hittat hit eftersom vår familj åker till Berlin i sommar och har hyrt lägenhet en vecka i Friedrichshain. En fråga: har du tips på något ställe i Berlin (gärna när där vi ska bo) som säljer (gärna billiga) sulkys? Vi tänkte ev köpa nån sulky billigt i Berlin istället för att släpa med oss hemifrån. Hört att det finns att hyra, men enklast varianten av sulkys brukar ju vara billiga att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit och tack för beröm! Kolla efter sulky på Spielemax i ringcenter , har för mig att de har haft den billigaste varianten där (typ 20 euro), annars har Baby Walz på Landsberger allee också!

   Radera
 5. Jag har just lyssnat igenom Berlinbitens Berlinpod och tar av mig hatten och bugar djupt inför resultatet: Bra gjort, väl valda temata, bra kommenterat och - gudskelov - utan fniss över att herrje man kommer ju att höra vad vi talar om! Till varje tema skulle jag kunna skriva kilometerspalter av positiv kritik med erfarenheter ur mitt eget liv som - just det - HAMBURGARE! Men OK, nu till det första temat som behandlas i podden: Direktheten när man uttrycker sin mening. I det första bidraget till "studenten" skriver just "Johan 16 juni, 2014 14:20" att "lever hellre i ett land som Tyskland, där man inte ljuger." Precis så uppfattar jag i min kommentar "16 juni 2014 20:38" också detta firandet av denna "låtsasexamen" som oftast bara är slutet på en totalt förljugen form av sällsynt skruttig skolundervisning. Johan har mer än rätt när han skriver "Det finns ingen som har tagit studenten i Sverige sedan 1969." Ja, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar podden, det värmer verkligen! Vad gäller förljuget eller ej tycker vi helt enkelt olika bara, jag känner mer som Linda skrev i sin kommentar. Det är härligt att fira, vare sig det handlar om att skollovet är här, sommaren, ungdomen eller vad som än gör en lycklig för tillfället!

   Radera
  2. Som din Berlinpod-kollega Kristina så riktigt kommenterar: Ju längre man har arbetat i Tyskland, desto "otrevligare" blir man gentemot medmänniskor som inte gör jobbet ordentligt = ju mindre är man benägen att acceptera skit som något man kan diskutera bort. Precis så ser jag det till vad "studenten" urartat till - tummen upp för Kristina, hon förstår mig! Gärna party men som det heter i det här landet: "Schnaps ist Schnaps, Geschäft ist Geschäft".

   Radera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se