2010/06/27

Tyska fenomen del 2 - EC-kort

Vad passar bättre att skriva om en bakfull dag som denna om inte bankkort? Fråga mig inte om den kopplingen, ingenting är logiskt på midsommardagen.

Jag vet faktiskt inte ens om det här med EC-kort bara är ett tyskt fenomen, men det är så tråkigt att göra research på bankkortsvarianternas spridning i Europa att jag inte ens tänker försöka ta reda på det. Det viktiga är att man som svensk fattar att det inte funkar särskilt bra med VISA och Mastercard i Berlin.

För så är det. Korten går bra på turistgatorna och en del av de stora kedjorna men i mataffärerna, på IKEA (!!!) och de flesta mindre butikerna skakar de på huvudet när du drar fram dem.
Men EC-kort går alltså bra. Det är något slags kreditkort det med, fast lite mer low key. Tyska EC-kort funkar bara inom Tyskland till exempel.

Så ett hett tips: Se till att ha kontanter på dig när du är i Berlin.

7 kommentarer:

 1. Nämen - då har jag haft tur. Jag har alltid klarat mig med mitt Visakort..men tack för tipset.
  Vi ska till Berlin igen (fjärde ggr sen oktober, Berlin ÄR vanebildande) snart igen och då får jag väl se till att ha mer kontanter med mig :o)

  SvaraRadera
 2. sorry men d stämmer inte att kortet bara funkar i tyskland.

  EC kortet ät typ tyska versionen av maestro och funkar i hela europa.

  SvaraRadera
 3. Johanna Paues Darlington30 juni 2010 21:01

  @Anonym:Då får jag rätta mig själv. Men det kanske finns olika typer? Jag har flera exempel på när de inte fungerat i andra länder än Tyskland. Men men, bra bra!

  @Mildamakter: Du verkar ha flyt med visakortandet, det kanske håller på att bli bättre? Ska du hänga något i mina kvarter (Friedrichshain) är det i alla fall fortfarande bäst att ladda med kontanter. Ha så trevligt nu!

  SvaraRadera
 4. På IKEA utanför Köpenhamn (och massa andra butiker/restauranger på den sidan sundet) kunde man bara betala med DK-kort (typ VISA/Mastercard utställt i Danmark).

  Våra "svenska" VISA-kort är inte så internationellt gångbara som reklamen vill få oss att tro.

  Nu har jag visserligen skaffat mig EC-kort, det är ju nästan ett krav i den här staden, men det var riktigt frustrerande i början. Iofs tycker jag verkligen om att ha en bunt kontanter i fickan - cash is king!

  SvaraRadera
 5. ja, visst blir man lite förvånad ändå? Men jag måste säga att jag också gillar att ha kontanter på fickan (även om jag också har EC-kort nu). Synd bara att dom tar slut så snabbt hela tiden.

  SvaraRadera
 6. Helt rätt. I Berlin bör man ha kontanter. Jag har bankkort, men använder det aldrig, Jo en gang.

  SvaraRadera
 7. Jag var där september 2014 och jag hade mitt visa-kort och det var inga problem.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se