2011/10/19

Vardagligheter

Trots att jag har bott i Berlin ett tag nu så tänker jag ofta på vad som är annorlunda här jämfört med i Sverige. Vardagliga saker, obetydligheter, men ändå sånt som sätter prägel på livet. Jag gör en lista.

 • Packningsstressen i mataffären. Antingen ska maten packas i racerfart eller så ska man slänga ner allt i vagnen i gen, betala och efter det packa ordentligt vid en speciell packbänk.
 • Hundar utan koppel. De är överallt och så fantastastiskt väluppfostrade. Stannar vid gator, gör precis vad matte eller husse säger. Det måste ha något med tysk auktoritetskultur att göra. Känns väldigt osvenskt i alla fall. 
 • Att Sia alla jag inte känner (förutom barn). Alltså säga Ni istället för du. Gjorde mig galen i början men nu måste jag säga att jag tycker att det är lite skönt. Enkelt liksom, man har ordning på relationerna, vilka som är professionella och vilka som är privata. Åtminstone kan man inbilla sig det.
 • Restaurangkulturen. Min vardag här i Berlin består så mycket mer av uteätande än vad den någonsin gjorde i Stockholm. Här är det något vardagligt, ett sätt att umgås. I Stockholm var det fest. Det här beror ju förstås på att restaurangmaten är så mycket billigare här. Det går att äta ute ett par gånger i veckan utan att bli ruinerad.
 • Färgglada hus. Här är det inte enhetliga gator någonstans. Medan vissa hus har graffiti över hela fasaden har andra målat en blå himmel med några moln. Eller, om det är lite punkigt – hängt ut politiska budskap på gigantiska banderoller. Hipp som happ. 
 • Skattebekymmer. Ojoj vad mycket pengar och huvudbry tyskarna lägger på sitt skattebetalande. Eller på att komma undan det. Förenklad inkomstdeklaration där man bara sätter dit sin kråka känns väldigt exotiskt – här kan alla göra alla möjliga märkliga avdrag, många fler än i Sverige verkar det som, och många anlitar experter för att få hjälp med det. Och komplicerat är det, även när man knappt äger eller tjänar någonting. Hu. (Mitt problem är ju dessutom att allt måste göras på tyska. Hu igen). 
Ok. Det var allt för nu. Listan lär fortsättas någon annan dag.

3 kommentarer:

 1. Hallå hallå!

  Jag har haft sådan tur att jag blivit bjuden på en resa till Berlin 5 dagar i slutet av oktober. Du råkar inte ha några supertips på saker man bör göra i Berlin som kanske inte är så där jättesjälvklart? Jag tycker om att gå lite mot strömmen och tycker inte alls Checkpoint Charlie eller Judiska Museet känns så lockande så att säga.

  Tack för en mycket härlig blogg!

  /Emilia

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Har precis hittat hit och upptäckt att här finns mycket kul och intressant läsning! Kommer tillbaka!
  /Marina

  SvaraRadera
 3. Emilia: Jag tycker att du ska gå och äta riktigt tyskt på Ständige Vertretung (www.staev.de) i Mitte. Det är alltid världens stämning där och väggarna är fyllda av historia, på ett kul sätt. och så ska du dricka massor av Kölsch, typiska Köln-öl.

  Och sen då? Kanske gå på turkiskt hamam i Kreuzberg och bli skrubbad len av en bastant dam? Det är en uppelvelse och kostar inte skjortan dessutom (www.hamamberlin.de) .

  Och så måste ni äta en riktig berlinerfrukost, det säger jag till alla som kommer hit. Den består av typ allt och Gagarin vid Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg är ett bra ställe (www.bar-gagarin.com).
  Ha det underbart nu!

  Marina: Tack! Åh vad det värmer att läsa!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se