2011/10/30

Vardagligheter 2

Ok, listan över de små sakerna som gör livet lite annorlunda här i Berlin jämfört med i Sverige fortsätter. Något negativ möjligen, men jag tänker att jag i resten av den här bloggen är så överlyckligt kär i den här staden att det kanske är okej.
 • Alla ytterdörrar öppnas inåt. Väldigt opraktiskt, och så stjäl det kvadratmeter från hyllen. Grumpf. 
 • Utskällningarna. Man blir skälld på betydligt oftare här än hemma i beskedliga (hämmade?) Sverige. Berlinare är mycket för att ryta till så fort något görs på, i deras tycke, fel sätt. Läs mer om det här.
 • Blommorna. Det går alldeles utmärkt att köpa hem enorma blomsterbuketter utan att betala mer än tio euro. Lycka för mig som älskar, älskar, älskar snittblommor. 
 • Köttfrustration. Det är svårt att hitta bra kött från ko. Gris däremot finns överallt. Tyskar älskar att äta gris. 
 • Dagisjakten. Det finns inget bra system för att få en dagisplats. Här gäller det gå till alla dagis man kan tänka sig att placera sin unge på och tjata sig till sig en plats.
 • Sockerchock. Den som har ambitionen att avkomman inte ska äta godis före tre års ålder får det kämpigt här. Tyskland är gummibärchenland och barnen överöses med muffins, söta yoghurtar, godis och gröt med chokladsmak från spädbarnsåldern. Skitsvårt att hantera. Inte ens dagis är en sockerfri zon.
Bukett á 3,5 euro

3 kommentarer:

 1. Hejhej!
  Du som bor i Berlin, vet du något mer om människorna som bor i gamla östtyska stridsvagnar och fordon? Var ute och strosade där mellan Kreuzberg och Friedrichshain och såg att det var som en litet inhägnat "samhälle". En dam som gick förbi babblade något om före detta "No man's land" och att fattiga människor utan hem efter kriget hade tagit över östtyska fordon och bosatt sig i dem..

  Du råkar inte veta något om detta? Vågade tyvärr inte gå in själv i området, även fast damen sa att besökare var välkomna. ;)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Nej, det här har jag inte hört förut, men det låter ju otroligt spännande så jag ska försöka ta reda på mer. Däremot har jag sett det här "samhället" du pratar om (om vi menar samma, är det blandat med en massa gamla husvagnar och husbilar?). Jag har uppfattat det som ytterligare ett alternativt boende, lite som squatsen, fast kanske ännu mer spartanskt. Men som sagt, försöker ta reda på mer! Om någon annan läsare har koll – kommentera gärna!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har också gått förbi detta område och min vän som bor och kommer från Berlin sa att staden låter folk som kanske inte har råd med annat boende att bo där (i gamla husvagnar och husbilar). Att det är fattiga människor utan hem som tagit över dessa gamla fordon kan då stämma ganska bra, men jag vet inte om det endast är på det viset...

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se