2012/10/16

...och vi springer efter



























Läste Saras inlägg om att så många skjutsar runt sina tre, fyraåringar i vagn. Hon undrar om det verkligen är att göra dem en tjänst. Nä. förmodligen inte. Det handlar väl snarare om att hinna hem till matlagningen innan barnets kvällströtthet slår ut alla rutiner, att lyckas sladda in i matbutiken för att köpa det där som inte hunnits med att köpa tidigare under dagen, att det råder en ständig brist på tid i våra medvetanden. Tid, som det går åt så mycket av när barn får gå i sin takt, undersöka saker längs vägen, krångla lite, gå åt ett annat håll än hemåt.
Tror jag. 

I mina kvarter är det inte så vanligt att treåringarna åker vagn. Däremot cyklar de på springcyklar. Varenda knatte över två far fram i ett jehu, snabbt som attan går det. Det är praktiskt, barnen har kul och får röra på sig – och ja, föräldrarna också faktiskt. Det gäller ju att raska på om man ska hänga med. Visst, det funkar ju inte i alla situationer. Men i väldigt många.
Springcykel är the shit helt enkelt, sjukt bra.
 
Jag vet att det finns springcyklar i Sverige också, men det verkar inte ha slagit igenom på lika bred front som här. I alla fall inte i Stockholm. När svenska vänner är på besök reagerar de ofta över hur många småttingar de ser susa fram. Och så undrar de om det inte är farligt med trafiken. Jo, säger jag. Det är klart att det är lite riskabelt att låta en treåring pinna på i femton knyck, men ungarna lär sig tidigt att aldrig, aldrig, ALDRIG, gå över gatan själva. Men visst är man nervös, det är man. Undviker trafiken så gott det går.

Okej,  ska vi dra stora penseldrag så är väl knappast snabbare treåringar det som ska eftersträvas. Bättre med en mindre stressad vardag där både barn och vuxna har tid och ro att njuta av långa upptäcksfärder på väg hem från dagis. Etc, etc.
Men ändå – när man står där med andan i halsen vid dagishämtningen och inser att klockan är en halvtimme från blodsockerfall. Då.

Springcykel alltså. Liebe. 


7 kommentarer:

  1. Det låter ju jättebra! Men känns spontant som att det inte riktigt skulle slå i säkerhetshetsens Sverige...

    SvaraRadera
  2. Nej, eller hur? Fast det är klart, det är lugna gator här där jag bor – att släppa loss min treåring längs med St.Eriksgatan i Sthlm känns inte aktuellt direkt. Å andra sidan finns det ju massor av parkvägar där hemma.

    SvaraRadera
  3. "Mamma, jag åka Lauffahrrad dagis", säger Eskil varje morgon och promenaden som kan ta en halvtimme tar 5 minuter. Jag ser det inte som ngn säkerhetsrisk, de lär sig snabbt att stanna vid varje korsning och det allra bästa är ju att de sedan, när de börjar cykla på en riktig cykel inte behöver stödhjul - balansen har de redan övat in på springcykeln. Har allvarligt fundera på att starta en exportverksamhet till Sverige.... /Ylva

    SvaraRadera
  4. Ylva: Har tänkt samma sak! Det finns ju redan springcyklar i Sverige (Ejes är faktiskt köpt där, konstigt nog),de verkar bara inte ha slagit igenom lika stort. Och yes, effekten med att de kan cykla på riktigt cykel nästan på en gång är grym!

    SvaraRadera
  5. Hej! En Berlinbloggare till! :) Spännande, ska läsa lite mer senare ikväll. Jag har faktiskt aldrig sett en enda "Laufrad" i Sverige så jag har heller aldrig funderat på vad det kan heta. Jag tycker det är ett bra alternativ när de blivit lite större och inte behöver vagn hela tiden (förutsatt att man är beredd att springa efter när de väl fattat hur fort man kan åka). Jag mötte svenska mor/farföräldrar på en lekplats en gång och de var jätteupprörda över hur tyskarna kan lägga sånt ansvar på så små barn när man låter dom åka cykel/laufrad så tidigt, enligt dom började barnen inte cykla inne i stan (Stockholm) förrän de var tio. Jag kunde inte säga något eftersom jag inte är från Sthlm, men Prenzlauer Berg tex. har ju ändå ganska lugna gator, ingen aning om hur det är i Sthlm.
    /Emelie

    SvaraRadera
  6. Meerle: Javisst, hej och välkommen hit! Ska spana in din blogg också! Jo, lugnare gator här (beroende på stadsdel förstås) men det finns nog helt klart en kulturskilllnad också. Ängsligare i Sverige kanske? Dumdristigare här? Får fundera mer på det...

    SvaraRadera
  7. Balanscykel är ju verkligen hur bra som helst! Vi har redan köpt en till vår 20 månaders son, men han når än så länge inte upp till sadeln, men han kan i alla fall gå med den! :)

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se