2012/10/07

Kulturskillnaden: Ur och skur - wie bitte?Jag är ju i Sverige nu och här har det, fram tills i morse, varit regnigt. Galonbyxeregnigt.

Min son äger inga galonisar. Eller jo. Han har ett par ärvda från åttiotalet, långt in i en låda, men jag kan inte minnas att han någonsin använt dem. På hans förskola går barnen inte ut när det regnar. Vi har frågat personalen varför och fått till svar att eftersom alla barn inte alltid har sina stövlar där så måste alla stanna inne när det finns risk för att skorna ska bli blöta. Har dock aldrig sett någon påminnelselapp i stil med "glöm ej stövlar så att vi kan gå ut även när det regnar".  Det verkar helt enkelt inte vara så jätteangeläget varken bland fröknar eller föräldrar att barnen ska få regnleka.

Det är också helt, totalt tomt i de berlinska lekparkerna om himlen ser lite läskigt grå ut. Inte en själ. Det behöver inte ens dugga, bara kännas som att det kan börja när som helst. Kanske är det lite därför galonisarna inte åkt fram under helgerna heller, hur kul är det att gå ut och leka i en öde lekpark, liksom? (Och jo, vi  har nog varit rätt lata på den punkten också. Man kan ju gå ut och plaska i leran och vätan med sina barn, det kan man ju. Men man bakar hellre. Eller läser böcker, eller ritar.)

Här i Sverige verkar den där tanken om att "det finns inga dåliga väder" slagit igenom lite mer. Under några blöta promenader de senaste dagarna har jag gått förbi flera dagis där barnen lekt ute trots att det nästan spöregnat. Pölplaskande och kanalbyggande har pågått för fullt. Galon från topp till tå.

Förmodligen beror den här skillnaden på att vi har så saggigt väder här uppe i Norden att barnen knappt skulle få någon frisk luft alls om de stannade inne så fort himlen var tung. Inte för att Berlin är något solparadis direkt, men de något sydligare breddgraderna har nog inneburit en viss skillnad i inställning till vädret ändå. Eller, vad tror ni?

Även om jag gärna vill att mina barn ska få massor av frisk luft och lära sig att gilla att vara ute så är det här ingen jättegrej. Vi är supernöjda med Ejes dagis och barnen har en stor och härlig gård som de är ute massor på (så länge det inte regnar då alltså). Men visst, skulle det var skitväder konstant under flera veckor skulle det bli ett problem.

Och faktiskt, han missar ju en hel del kanalbyggande. Det är ju lite synd.
Vi får lov att skärpa oss på helgerna.

8 kommentarer:

 1. Så är det här också. Regnar det är det inte en själ i lekparkerna så långt ögat kan nå. Här anses det i princip farligt med regn - man kan ju bli sjuk...

  SvaraRadera
 2. Ja precis! Regn och kyla – livsfarliga grejer. Märkligt det där.

  SvaraRadera
 3. Jag flyttade till Berlin för en månad sedan och hittade nyligen till din blogg. Jätte trevligt att läsa! Tänkte bara tacka för tipset om brunchstället i mitte (naked..ngt heter det), var super gott. Så fortsätt gärna att tipsa! :)

  SvaraRadera
 4. Katrin: Kul att du hittat hit och att du gillade Naked Lunch! Fler tips är på g : )

  SvaraRadera
 5. Linda Engström Ruud11 oktober 2012 10:40

  Hej Johanna!
  Blev tipsad om din blogg av Jakob. Har läst den inför vår flytt till Köln (som vi nu har bott i under ca 3 månader) och måste säga att jag gillar den skarpt! Personlig, rolig och dessutom en outsinlig källa av matnyttig info för mig som svensk och som nu ska försöka införlivas i den tyska kulturen. ;-)

  Det har varit lite småregnigt här (läs: duggregn) i Köln under några dagar och inte en människa så långt ögat når i lekparkerna. Det brukar ju vara fullproppat med Tagesmuttrar och småttingar varje dag. Eftersom jag har noll koll på läget just nu (känns det som) så fattade jag bara inte varför och ingen hade jag att fråga. Då jag enbart kan enstaka tyska ord hade det dessutom blivit komplicerat för mig att försöka... ;-)
  Men svaret är alltså så enkelt som att de helt enkelt ogillar lite regn och rusk. Hoppas det inte blir en helt öde höst för mig och småkillarna ute i parkerna då!

  SvaraRadera
 6. Hej Linda!
  Vad roligt att du gillar bloggen, det värmer! Och jo, det är nog helt enkelt en skillnad i vår relation till väder. Lite trist nu när vädret bara bli sämre och sämre... Förutom det - hoppas att ni kommer att trivas i Köln!

  SvaraRadera
 7. Va? Min dotter har gått på två olika dagis , en uppsättning dagisregnkläder var ett viktigare än självaste Kitascheinet...

  SvaraRadera
 8. Anonym: Åh, det låter bra! Förhoppningsvis har jag fel om att tyska dagis inte är lika regnvänliga som svenska. Men det här med tomma lekparker under mulna dagar - är det något du känner igen?

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se