2012/12/11

Helt maxat

Tröttheten nu, mina vänner. Den är inte att leka med. Jag gick och la mig alldeles för sent i går kväll, och sömnbristen under helgen ska vi inte prata om. Men sova liksom! Pah! Sånt har jag slutat med. Här pågår alldeles för många viktiga saker för att det ska hinnas med.


Helgen alltså. Äldsta vännerna var ju här. Bästa, bästa M och Y. Vi har känt varandra prick hela livet och det var helt underbart att få hänga en hel helg med dem. De landade tidigt så vi började med en berlinerfrukost på Weder Gestern noch Morgen och drog sedan in till stan för sightseeing. Jag tog dem till det mest klassiska först: Brandenburger Tor. Maffigt, massor av historia. Och så kunde jag, som en liten bonus, peka på från vilket fönster på Hotel Adlon som Michael Jackson dinglade lite med sin unge.Därifrån var det inte många steg till nästa sevärdhet, Holocaust memorial. Alltid lika aktuellt, intressant och mäktigt.Efter det blev det julmarknad och glühwein under discokulan vid Gendarmenmarkt. Blir mycket bilder här på pelare känner jag, men det kan inte hjälpas. Det är mycket pelare i det där kvarteren.Hem och vila fötterna och sedan ut och äta. Kater Holzigs restaurant Katerschmaus blev det, för att visa M och Y Berlins "vi-öppnar-ett-coolt-ställe-i-ett-ruckel"-kultur. Kater Holzig är fantastiskt ballt på många sätt (veeery hipster) men maten var verkligen inget vidare. Däremot ganska dyr. Well, well. Vi hade ett bord med utsikt över tv-tornet och jultivolit vid Alexanderplatz så alles jut.
 

Och på tal om tv-tornet. På lördag tog vi hissen upp. Där hade jag bokat bord i restaurangen, något jag verkligen kan rekommendera. Dels för att man då slipper vänta i 2-3 timmar för att få komma upp och dels för att det är himla mysigt att sitta där en stund och snurra, med utsikt över hela, verkligen hela, Berlin. Mycket goda kakor har de dessutom (CITRONMARÄNGTÅRTAN!)

Efter det shoppade vi en stund och på tre röda hade dagen gått och det var dags för  piffning hemma. Det vankades nämligen plockmatsmiddag på Orient Lounge i Kreuzberg. Det är en gammal favoritrestaurang som skulle vara perfekt om det inte var tillåtet att röka där (glömmer alltid det mellan gångerna, tyvärr). Det har väl med shishan att göra - ingen orient lounge utan shishapipor, eller nåt. Men jag tycker nog att det drar ner på själva ätupplevelsen ändå. 

Efter det blev det en liten barrunda, bland annat gayklassikern Roses som har så fint inrett med rosa fuskpälstapeter. En fin kväll!

I söndags, efter att brudarna åkt, var det snöoväder. Kallt, vitt och härligt. Fast Eje tyckte att det var roligt i cirka en kvart. Sedan blev han blöt.

 


På kvällen åkte jag till Berliner Dom för att se luciatåg. Ovädret hade försenat kören med över en timme, men när det väl drog igång var det lika vackert som alltid.
Jag älskar Lucia. har jag sagt det?4 kommentarer:

 1. Vad kul! Du verkar ha fått med de sevärdheter man som turist tittat på i Berlin :)

  Måste ha varit mäktigt med luciatåg i Berliner Dom! Var där inne under min Berlin-weekend förra året, dock inte för att titta på någon föreställning. Gick bl a de alla trappsteg som behövdes för att ta sig till utkiksrundan uppe vid kupolen. Utsikten var inte lika slående som från TV-tornet, men den var mer lättåtkomlig och därför mer uppskattad. På något sätt.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var deras första besök här så några sevärdheter var givet! Lucia i Berliner Dom är fantastiskt - särskilt när tåget delar upp sig och de sjunger mot varandra från olika delar av domen. Så vackert!

  SvaraRadera
 3. Hej Johanna! En fråga angående tv-tornet. Om man bokar bord på restaurangen så har jag förstått att man ändå behöver en entrébiljett för att komma upp. Men hur går man förbi kön? Säger man till i bottenplanet?

  SvaraRadera
 4. Jag och min flickvän var ocksa och sag Luciafirandet i Berliner Dom.

  Det var elever fran min gamla skola, Kungsholmens gymnasium och de var kraftigt försenade pa grund av det daliga vädret.

  Jag drabbadse av nostalgi. Det var mycket stämningsfullt.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se