2013/04/12

Jag i Uggla i P4


I dag har jag pratat med Magnus Uggla och Emma Wiklund om babyklappen. Det är de där luckorna som finns här i Tyskland, där man kan stoppa in sin nyfödda bebis helt anonymt.

Klicka här för att lyssna på programmet. 59 minuter in ungefär.

(Foto: Andy Forster)

6 kommentarer:

 1. Hej, jag har just hört på inlägget om "Babyklappe" i P4. Naturligtvis utgår jag ifrån att Du hade informerats i förväg om vilket tema och om hur mycket tid som skulle stå till förfogande för Din kommentar. Som journalist vet Du ju att man aldrig går in i en intervju utan att ha "läst på" i förväg - en barnlek numera med tillgång till nätet. Som det hela nu löpte fick man det sedvanliga intrycket av Tyskland en gång till: Ett barbariskt land där oönskade barn antingen sätts ut i skogen eller deponeras i vägglådan. Sajtens bild var enastående; En dörr som till ett skjul med en större brevlåda (Lübeck, privat organisation, inget sjukhus). Lite fakta hade nog faktiskt varit nödvändigt: I Tyskland (82 mio.inv.) finns det ca. 80-100 Babyklappen. Under perioden 2000-2012 föddes 973 anonyma barn. Av dessa 973 barn föddes 652 vid anonyma, men medicinskt övervakade, förlossningar, 278 kom över Babyklappe, 43 upphittades. Under samma 12-årsperiod föddes officiellt ca. 650.000 barn/år. Existensen av Babyklappen strider mot den tyska grundlagen och de av Tyskland erkända allmänna UN-människorättigheterna, men tolereras till vidare av myndigheterna. Diskussionen i tyska media är ytterst kontroversiell och livlig. Polisen anser inte att Babyklappen förebygger dödandet av oönskade barn. Babyklappen förekommer i många länder, den äldsta, Santo Spirito, Vatikanstaten, sedan 1100-talet. I övrigt har Schweiz, Österrike och Italien ungefär samma system som Tyskland. OK, det var det för den här gången, annars kan jag bara rekommendera 5 minuters blick i Wikipedia för nästa intervju. Men då blir ju lite löst småprat om ett verkligen allvarligt tema inte så smarrigt i P4 som den här gången. I en tysk skola hade Du nog fått bedömmandet "Fünf, bitte setzen!" för det Du bidrog med.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym.
  Jag tycker nog att du ska lyssna på inslaget en gång till. Många av dina anmärkningar berörde jag under den korta tid som stod till buds.

  Jag var påläst och allt du skriver här är sådant jag givetvis kände till innan intervjun. Visst hade jag gärna berättat mer i radio – om det hade funnits tid till det.

  Det är tråkigt att du tycker att Tyskland framstod som ett barbariskt land. Jag håller inte med dig utan tycker snarare tvärtom - att det har ordnats med babyklappen för att försöka undvika att barn råkar illa ut känns inte alls barbariskt (och tyvärr råkar ju barn illa ut i alla länder).

  Jag utgår från att lyssnarna vet att Tyskland är ett till invånarantalet stort land och att de förstod själva att knappt tusen anonymt överlämnade/upphittade barn på över ett decennium förhållandevis inte är någon stor siffra.

  SvaraRadera
 3. Hördu Anonym! Nog var du lite ouppmärksam när du lyssnade på inslaget om Babyklappe?
  Och tycker du verkligen att det är så barbariskt att rädda livet på ett spädbarn genom att använda Babyklappe? Om nu den arma mamman inte bedömer att hon kan ta hand om sitt barn så finns det väl lösningar som är betydligt värre.../Anna

  SvaraRadera
 4. Just det där är ett lagförslag som är på gång här i Colombia. Jag vet inte riktigt var jag står i frågan (eftersom det är en direkt konsekvens här av en riktigt restriktiv abortlagstiftning - det känns som att de tar tag i fel ände av problemet).

  Men Anonym i första kommentaren... Vad otrevlig.

  SvaraRadera
 5. Colombialiv: Intressant - finns babyklappe redan eller kan det komma i och med den nya lagen? Och jag förstår din ambivalens. Verkligen fel ände.

  (Och tack :))

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se