2013/04/27

Opraktiska tyska dörrhelveten


Det här med att tyskar alltid låter sina dörrar öppnas inåt? VARFÖR I HELVETE DÅ?  Det är inte rimligt att jag ska behöva fastna med barnvagnar och väskor och gud vet vad trehundra gånger om dagen medan jag försöker göra en så enkel sak som att ta mig UT.

För att inte tala om all yta hemma som går till spillo för att det ska få plats att öppna de satans dörrarna. Minismå hallar där ingen kan vara förutom den person som ska gå ut eller in – och dörren då förstås. Eller badrum där dörren alltid måste vara stängd om det överhuvudtaget ska gå att hålla till där inne. Eller,  och värst av allt, toaletter där man måste ställa sig på själva toastolen för att kunna stänga dörren. Jag förstår det inte. 

Kan någon vänlig själ förklara varför det är såhär? JAG BEHÖVER EN FÖRKLARING!

Det var bara det. Nu ska jag rensa tvätt. Hej.
 

6 kommentarer:

 1. Hear, hear! Precis samma i Colombia....

  SvaraRadera
 2. Det verkar som att det är samma även i Spanien, England och massor av andra länder. Här i Tyskland har jag nu, efter att inlägget skrevs, fått förklarat för mig att det åtminstone delvis är av säkerhetsskäl. Alltså att man inte ska kunna smälla upp dörren på någon som råkar stå utanför och att ingen ska kunna stänga in en genom att ställa något framför dörren, på utsidan. Men asså. Jag vet inte. Fortfarande rätt obegripligt ändå va?

  SvaraRadera
 3. Fredrik Alexandersson29 april 2013 06:25

  I USA går ytterdörren inåt eftersom det ska vara lättare för brand och räddningspersonal att forcera dörren. Gissar på att det är samma sak i Tyskland.
  Sen finns det som Johanna skriver, en artighetsaspekt som säger att man inte ska slå upp dörren i ansiktet på någon.

  SvaraRadera
 4. Tack Fredrik. Det känns skönt att ha fått några förklaringar. Ska tänka på det där med att det ska gå att forcera dörrarna vid fara nästa gång jag fastnar med barnvagnen på väg ut mellan hiss och trapphus. Vettigt ju.

  SvaraRadera
 5. I Sverige öppnas väl dörrarna utåt så att man kan ta sig ut ur ett brinnande hur INNAN brandkåren kommer :-P
  Svårt att öppna en dörr inåt om panikslagna människor trycker på bakifrån...

  SvaraRadera
 6. Fredrik Alexandersson2 maj 2013 09:27

  Anna.
  Det är väl inte speciellt vanligt med en massa panikslagna människor i en vanlig lägenhet eller i en villa? Risken att en vanlig familj inte ska ta sig ut pågrund av att dörren går inåt lär ju vara minimal. Där är det ju istället viktigare att brandperonal och ambulanspersonal kan forcera dörren så fort som möjligt ifall folk ligger medvetslösa innanför dörren
  Går dörren dessutom utåt så är det ju lättare för en person att blockera dörren så att den inte går att öppna.
  Däremot är det bättre om dörren till en stor samlingslokal går utåt då risken annars finns att dörrarna inte går att öppna pågrund av tryck bakifrån.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se