2010/11/15

Berlin - inget för den seriöse typen

Jag har varit på bröllop i Sverige. Minglat som bara den och om och om igen berättat att jag bor i Berlin. Det är trevligt, jag möts nästan varje gång av ett "åh, jag älskar den staden!" och sen drar det igång. Det är så avspänt, så mysiga stadsdelar, roliga barer, goda frukostar och så billigt.
I know, svarar jag. I know.

De flesta svenskar jag känner som varit här har blivit förälskade i Berlin. Det är lätt att tycka om den här staden, men nu ska ni få höra något intressant: Bilden av Berlin verkar inte vara densamma bland många tyskar som bland svenskar. När min man sökte det jobb han har i dag (på ett tyskt bolag) och sa att han gärna ville jobba här fick han höra att "det blir inga som helst problem, till Berlin är det inga andra som vill så där behövs folk". Själv har jag flera gånger hört tyska bekanta nästan ursäkta sig för att de bor här.

Jag kan såklart inte gå i god för att det jag tycker mig märka av är det som gäller, men jag får känslan av att Berlin för många tyskar inte klingar lika positivt som det gör för oss.  Det är liksom lite för oseriöst här, en partystad som befolkas av bohemer och flummisar (vilket såklart bara är delvis sant, det finns massor av drivna karriärister i staden). Att Berlin har mycket ballt att bjuda på håller de flesta med om, men många verkar tycka att det snarare är en stad att hänga i ett tag - under studietiden, mellan jobb eller på semestern - än att stanna i för gott.

Och inte är det väl så konstigt när man tänker efter. Under DDR-tiden var Västberlin en isolerad ö, instängd av en mur och många västtyskar ville inget hellre än att flytta härifrån. Det tänket hänger kanske kvar och dessutom är Berlin fattigt. I åratal har den tyska staten pumpat in mängder av pengar för att få staden på fötter. Det går sådär, arbetslösheten är hög och företag drar sig för att etablera sig här.

Jag tänker att Berlin uppfattas som den där typen i bekantskapskretsen som är kul i korta stunder men som blir lite tärande i längden -  som alltid behöver låna pengar och aldrig växer upp och blir något ordentligt. Kanske har staden med sin brokiga historia lite för mycket tungt bagage för att pengarna ska börja flöda och tyskarna berlinkänslor ska förändras.

7 kommentarer:

 1. Är det inte helt enkelt så att det inte finns så mycket pengar att tjäna i Berlin?

  SvaraRadera
 2. Ingen fara med Berlin. Om 10-20 år kommer Berlin och Brandenburg vara ett intressant område att flytta företag till när horder av företag drar tillbaka för att Asien blivit för dyrt.
  Sååå... passa på att njuta av livet i Berlin innan det är för sent!
  GustafE

  SvaraRadera
 3. D - absolut. Inga pengar, inga stora företag, inga stora löner, inga pengar. Och så går det runt, runt, runt.

  GustafE - jag njuter som bara den! Varje dag! För mig är Berlin perfekt, precis som det är.

  SvaraRadera
 4. Visst är det som du skriver. Berlin är Tysklands bakgård! Till Berlin stack vapenvägrarna, konstnärerna, deltidsalkoholisterna, överliggarna och levnadskonstnärerna! Finanseliten befinner sig i Frankfurt am Main och industrialisterna i München och i Ruhr. Men det är ju det som skapar dynamiken, möjligheterna och das Leben i Berlin! Och det är väl mycket det som gör att vi älskar staden så mycket.

  Det paradoxala är att man numera är huvudstad igen...

  SvaraRadera
 5. Martin, visst är det så. Och för min del är det helt ok att alla strebers håller sig i Frankfurt! Dom akn stressa på där borta medan jag lullar runt här och har det skönt. Men fascinerande är det, hur Berlin kan vara förknippat med så olika känslor och associationer!

  SvaraRadera
 6. Hej, jag som tysk upplever det så att alla unga tyskar gärna vill leva i Berlin för det är så coolt, avslappnat, billigt...men det är kanske så som du säger att man sen inte vill leva där för gott. Men vad jag tycker som är intressant är att Berlin är en av de få europeiska huvudstäderna som inte tycks att vara snobbigt, för dyr etc. om man jämför det med t.ex. London, Paris, Stockholm osv....i Tyskland är det snarare München och Hamburg soms anses att vara så. Rätt skönt egentligen.

  SvaraRadera
 7. Silke: Verkligen skönt och något av det bästa med Berlin - inga knäppa statusjakter á la vem bor på bästa adressen och har den dyraste handväskan...

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se