2010/12/01

Berlin och bostäderna

Usch, det gör nästan ont att säga det högt men vi funderar på att flytta. Inte från Berlin gubevars, men från vårt hus. Vi älskar vår lägenhet, våra grannar och vårt kvarter men längtar efter ett rum till. Med kompisar och svärföräldrar som ofta kommer på besök och en liten kille som snart kommer att kommer att vilja ha ett eget krypin börjar det bli dags. Buhu. Vill inte. Fast ändå, vad lyxigt det vore.

Eftersom alla alltid pratar om hur lätt det är att hitta lägenheter i Berlin så kan man ju tro att det är bara är att fylla i några sökkriterier på nätet, hitta nåt flott och boka flyttbil. Tyvärr. Det har faktiskt blivit ganska svårt att hitta bra ställen att bo på här.

Fast okej, stopp stopp. För att få ordning på perspektiven så måste jag förtydliga mig - det är fortfarande lätt att hitta NÅGOT. Vi snackar trots allt om Berlin och inte om Stockholm eller London och det finns massor av hyresrätter i stan som väntar på att bebos. Dessvärre ligger många av dem i ganska ocharmiga områden och kvalar inte in på listan över drömlägenheter precis (gosh, jag har blivit så bortskämd. Jag knäpper mig själv på näsan som straff. Men det är lätt att bli det här). 

Så, tillbaka till vårt lyxproblem. Tomma lägenheter eller ej - att få tag i lite större lägenheter i populära stadsdelar som Friedrichshain är en utmaning. Alla verkar vilja bo här, alla vill ha en trea, fyra eller femma och den stora efterfrågan har gjort att priset på hyresrätter ökat dramatiskt de senaste åren. Ett alternativ är förstås att köpa men då verkar det nästan bara vara totalrenoverade våningar i upprustade gamla spökhus som gäller - det finns knappt några redan bebodda lägenheter till salu och en helt nyfixad fyra brukar kosta runt 3 miljoner. Ingen liten summa att hosta upp. Och rätt läskigt med tanke på alla eurokriser som pågår överallt.

Så, vad gör vi? Vi letar lite smått sådär. Och njuter av vårt fina, fasadmålade hus i våra sköna kvarter så länge. Hänger hos grannarna när leksaksbergen och klädhögarna överfaller oss hemma och tänker på vad bra det är ändå att det är inom Berlin vi ska flytta och inte till någon extremdyr stad som  London, Paris eller New York. Eller till Stockholm för den delen.

Snart lyxrenoverat. For sure.

4 kommentarer:

 1. dax att flytta P'Berg. sesa, bara att packa och aka!

  SvaraRadera
 2. Japp, nu får det bli krusidullvåning i P'Berg (lika bra att sälla sig till alla andra prisuppdrivare). Fast jag har ingen bugaboo, det kan bli ett problem.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker du skriver jättefint och läser - ibland fnittrande - dina gamla inlägg

  SvaraRadera
 4. Tack Salta Grodan! Åh, nu blev jag också sugen på att läsa lite gamla inlägg...

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se