2010/12/06

Sankt Nikoalus, Jultomten, förvirringen

I dag är det Sankt Nikolaus-dagen. Det betyder att tyska barn får presenter. Julklappar, typ.
Nikolaus var en alldeles extraordinärt givmild kille som föddes runt år 280. Legenden säger att han var så generös att han till och med avstod från att dia sin mamma på onsdagar och fredagar som bebis (jag hoppas verkligen att hans mamma hittade något annat barn att amma istället, eller att hon hade en bra bröstpumpsteknik. Aaaj!).

Han gav bort i princip allt han ägde till bättre behövande, blev ett helgon och det är tack vare honom vi har vår jultomtetradition. Rätta mig gärna nu om jag har fel, det är lite förvirrande det här tycker jag, men Sankt Nikolaus kommer alltså i dag och der Weinnachtsmann (Jultomten) på julafton. Och der Weinnachtsmann måste inte nödvändigtvis ha några klappar med sig. Men båda är mysiga gubbar med vitt, långt skägg. Inte så konstigt i och för sig, den ena ska ju faktiskt symbolisera den andra.

Sankt Nikolaus = Santa Claus = Jultomten. På ett ungefär.

4 kommentarer:

 1. Hej Johanna!
  Jag har just läst hela din blogg, hahahah :) Tack för inspirerande och framför allt upplyftande läsning. Jag är teaterproducent från Helsingfors och skall själv flytta till Berlin med mitt teater kompiani i Januari. Just nu håller jag på att roa mej med att förbereda mej mentalt, läsa på om Berlin så mycket jag kan. Igår och idag har jag suttit och mysläst din blogg, kunde inte släppa den.

  Jag blir jätte sugen på att flytta till Friedrichshain (har bott där båda gångerna jag varit till Berlin) men har kanske en lägenhet i Prenzlauer Berg på lut för att par månader i alla fall, sen får vi se...(Vi kommer att stanna minst ett år, premiär på hösten med vår ena produktion)

  Jag har en fråga, du skriver mycket om din tyskakurs, kan du tipsa om någon bra språkkurs/skola?

  Hälsningar Elin (elin-sofia.ratata.fi)

  SvaraRadera
 2. Men åh Elin-Sofia, tack för alla fina ord! Det värmer i vintermörkret vill jag lova! Och vad spännande det låter, lova att höra av dig när det är dags för premiär.

  Jag gick på Friedländer Schule här i Friedrichshain, den var bra och trevlig och har en "bara tyska"-policy vilket är bra (fast lite klurigt var det allt vid inskrivningen...).

  Lycka till med allt nu och hör av dig om du har fler frågor!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Inte är det julklappar som barnen får på Nicolausdagen, de ska ju vara mest gotter och sen ris eller kolbitar om barnen inte alltid var snälla... Man skulle putsa skorna också och ställa dem på fönsterbrädan på kvällen den 5e. Lite svårare nu kanske när alla har gympadojor eller plastkängor...
  hälsar en tant från Östeuropa

  SvaraRadera
 4. Ah, vad bra! Alltså småsaker, mest gott, på Sankt Nikolaus och julklappar på julklappar. Bra bra, nu har jag koll!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se