2010/12/08

Glad människa gör Berlins julmarknader, och blir ännu gladare.

I dag är jag alldeles lycklig. För att det går så bra för så många som jag tycker om (min bror, min brors blivande fru, min bästa vän), för att min gamla vän Sara precis har varit här och totalinspirerat mig, för att jag älskar mitt liv i fina Berlin och för att snön faller så vackert.

Och, inte minst, för att jag verkligen kommit in i en riktigt skön julstämning nu. Det är i och för sig ganska lätt hänt - Berlin är verkligen en bra vänta-in-julen-stad.

Jag tänker förstås på julmarknaderna. Glühwein, blåsorkestrar, jättestora jultomterobotar och så alla fina handgjorda pryttlar du inte visste att du behövde förrän du såg dem hängande där i julmarknadsståndet och bara var så himla originella och söta. Ni vet, smågrejer, typ värmekuddsfodral.

Ok, till saken. Här kommer mina favoritjulmarknader:
Julmarknaden mellan Jannowitzbrücke och Alexanderplatz
Glöm lussebullemys á la Skansen och Gamla stan, det här är weinnachts-hardcore-bratwurst-blingbling-fun. Ett gigantiskt tivoli som byggts upp mitt i stan med pariserjul, berg-och dalbanor, blinkande lampor och halvmetrar med bratwursts överallt. Röj! Och en riktig upplevelse.

Luciajulmarknaden vid Kulturbrauerei
Nordeninspirerad (svenska luciasånger i högtalarna) med hantverk, mat, mat och mat. Frossa i korv och läskigt goda fläskkarréburgare. Svensk glögg, finsk glögg och glühwein utlovas också. Mysig och mättande. 

Ekojulmarknaden vid Kollwitzplatz. 
Jag älskar den vanliga ekomarknaden här (på lördagar, dyr men vacker) och julmarknaden är inte sämre den. Gå hit och bli helt julig inifrån och ut och jag lovar - här hittar du definitivt hemsydda värmekuddfodral och dylikt. En masse.

Här är förresten en sajt med all möjlig bra info för dig som vill jula i Berlin.

Foto: Jochen Loch

Foto: Jochen Loch

8 kommentarer:

 1. Jaha...och detta skriver du NU.

  Jag kom hem från Berlin för någon timme sedan (efter att ha suttit på planet på Tegel i 2 timmar i snön innan planet fick starta) och hade ju behövt få läst detta för några dagar sedan.
  Nåja, får väl spara länken till nästa jul då vi kommer tillbaka :o)/Maria

  SvaraRadera
 2. Gulliga du! :)
  Missade det här inlägget på något märkligt sätt.
  Din blogg är så himlans fin nuförti'n. OK, den har alltid varit fin, men den är lite extra fin just nu!

  SvaraRadera
 3. Julmarknaden i Spandau är bra. De har till och med riktiga åsnor och får i julkrubban!

  SvaraRadera
 4. Tack Johan, bra tips! Men ingen riktig bebbe i krubban hoppas jag?

  SvaraRadera
 5. Nej, de såg väldigt stela ut. Kanske förfrusna!? ;)

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se