2011/02/13

Genug för Thomas

Nu har det hänt. Medan Melodifestivalen pågick för fullt i Sverige i går kväll meddelade Tysklands rikskändis nummer ett (eller åtminstone en av dem), Thomas Gottschalk, det som så många befarade – att han slutar som programledare för det extremt populära lekprogrammet Wetten, das...?.

Det är en stor nyhet här i Tyskland, gigantisk till och med. Lite som om Kalle Anka skulle sluta att visas på julafton, eller som att det inte skulle bli något mer sjungande i Allsång på Skansen. Eller att Sommar i P1 läggs ner. I tjugofyra år har Herr Gottschalk lett programmet. Känn på den, tjugofyra år!

Wetten, dass...? går ut på att folk slår vad om att de ska klara något ofta ganska bizarrt och till synes omöjligt, typ dra en bil med tänderna eller rabbla en hel tidtabell ur minnet. Inte sällan handlar det om farliga utmaningar och någonstans känns det som att alla bara gått och väntat på att en riktigt allvarlig olycka ska hända. Live, på tv, inför tiotals miljoner människor.

Och den 4 december 2010 hände det. 23-årige Samuel Koch hade slagit vad om att han med några slags schvunggrejer på fötterna skulle kunna hoppa över en körande bil (hans pappa satt bakom ratten). Något gick fel, han landade på huvudet, bröt nacken och blev helförlamad. Inför rullande kameror. Vidrigt.

Och nu har alltså Thomas Gottschalk, mannen med guldlockarna och självaste sinnebilden för tysk lördagsunderhållning bestämt sig. Han säger att något i honom hände den där kvällen, han kan inte längre vara den där glada lekledaren som hurrar när andra människor försöker sig på galna saker.  Nog nu, no more, genug. Och Tyskland (och Österrike och Schweiz) sörjer. Men förstår.

Är jag snygg såhär? Riktigt snygg? Ligger håret bra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se