2012/09/30

Mera brunch. Nu i gympasal.
Det har inte blivit så mycket uppdateringar här på sistone. Jag har helt enkelt inte hunnit på grund av alla fikaträffar, barnkalas, middagar med andra familjer och lunchdejter vi har ägnat oss åt. Och ännu mer blir det – i morgon åker vi en sväng till Sverige och ja, ni vet ju hur det brukar bli däruppe.

Hur som helst. I går var vi ute och brunchade igen. Det är en fin tid för det nu här i Berlin. Tänk er: Långa förmiddagar på uteserveringarna, vänner, höstsol, ett sting av skön kyla av luften. Och så god mat förstås. Flott!

Den här gången var på Die Turnhalle. Det är ett stort, men lite bortglömt ställe här i Friedrichshain. Förmodligen för att det ligger en bit från resten av haken kring Simon-Dach-Strasse. Turnhalle betyder gymnastiksal  på tyska och det är precis vad det är. Eller har varit, nuförtiden är det enda gympasaliga på stället några ribbstolar och ett gammalt basketkorgsplank som fått sitta kvar.

För 7,5 euro (alltså snäppet billigare än på de ganska sjabbiga krogarna längs med Simon-Dach) kan du gå loss på en riktigt bra och lyxig buffé. Alltså, riktigt bra. Inga läskiga röror, bara vällagad, fräsch mat som dessutom är sådär tjusigt upplagd. På olika höjder, med kandelabrar och blomkreationer runt omkring. Känns lite som att man är på bröllop eller något annat festligt. Flott igen. 

6 kommentarer:

 1. Å vad lyckliga ni är som äntligen får åka HEM, HEM, HEM från det här himska utlandet!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack för en trevlig blogg, läser den sen några månader tillbaka. Du skriver så fint om Berlin, funderar att åka dit till våren med mina 2 döttrar 20 och 26. Har du några bra tips på boende och vad som är viktigast att se,äta? Är det bäst att åka mitt i veckan eller helg? tex vart finns fina områden med loppisar.god mat,cafe med gott ekologiskt kaffe, sevärdheter.

  Mvh Anneli i Stockholm

  SvaraRadera
 3. Hej Anneli och tack för värmande ord! Klart ni ska åka till Berlin! Jag brukar alltid tipsa om Hotel Michelberger och än så länge har ingen blivit besviken : ) Det är ett hotell med en ung och väldigt "berlinbohemig" känsla – det kommer säkert döttrarna att gilla! Om ni är förtjusta i loppisar så ska ni absolut försöka vara här över en söndag, det är den stora loppisdagen i Berlin (i övrigt är butiker stängda i Berlin på söndagarna).

  Vad man ska se... Oj, det beror så mycket på vilken typ av resa ni vill göra, vad ni är intresserade av. Jag älskar själv Friedrichshain, här finns många mysiga områden med massor av kaféer, restauranger etc, men även stora delar av Prenzlauer Berg, Kreuzberg och Schöneberg är supermysiga att flanera runt i.

  Men du, berätta gärna vad ni är intresserade av/gillar att äta så ska jag försöka komma med lite fler konkreta tips!

  SvaraRadera
 4. Hej! Vi skall kanske också flytta (min mans jobb) för en tid till Tyskland. Jag har hört att tyskar ska vara väldigt formella och svåra att få kontakt med. Vad har Du för erfarenheter? Umgås Du också med rent tyska familjer? Där vi bodde förut i utlandet hade vi nästan bara kontakt med svenskarna där. Tyska är ju också så svårt men man klara sej väl med engelska?

  SvaraRadera
 5. Hej! Det går att klara sig på engelskan här, i alla fall rent socialt (i jobbsammanhang däremot brukar det vara bäst att kunna tyska). Men det beror nog på var i Tyskland ni ska bo? Men du, satsa på att lära dig lite tyska vetja – om inte annat för att det är så roligt att kunna sen! Det är inte så svårt att lära sig att tala hjälpligt – inte minst för att folk här är så uppmuntrande och tålmodiga när de hör att man kämpar med tyskan.

  För oss här i Berlin har det varit ganska lätt att få kontakt med folk, och vi umgås både med andra invandrare och tyskar. Och nej, jag tycker nog inte att tyskar är svårare att lära känna än svenskar (och då ska berlinare ändå vara bland de "svåraste"). I privata sammanhang tycker jag inte att det är formellare än hemma. Satsa på att vara i situationer där folk ofta är intresserade av att få kontakt med andra - kurser, lekparker och dagis (om ni har barn) så kommer du säkert snart ha ett helt gäng nya kompisar!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se