2013/09/26

Morgondoft


Jag minns att jag tyckte att det luktade så äckligt i tunnelbanan om morgnarna i Stockholm. Som en andedräkt från någon som precis ätit en skål med filmjölk. Syrlig och ljummen. Jag började ofta må lite illa av lukten (iofs i kombination med åksjuka och trötthet).

Eftersom mitt kontor ligger på gångväg från där vi bor har jag inte åkt så mycket tunnelbana under morgonrusningen här i Berlin. Och när jag har behövt vara någonstans tidigt har jag oftast cyklat. Men i morse regnade det och när jag stod där ihopträngd med alla människor på tåget insåg jag en sak.

Berlins tunnelbana doftar croissant på morgnarna. Nybakad och varm. På både stationerna och tågen. 

Det här beror förstås på alla bake up-bagerier som finns precis överallt här (precis som att filmjölksandedräktslukten förmodligen beror på att många svenskar äter filmjölk till frukost) och nu vill jag inte vara en sån där utlandssvensk som gnäller över hur mycket sämre allt är i Sverige, för det tycker jag verkligen inte – men just när det gäller den här lilla vardagsdetaljen går poängen helt klart till Berlin. 

Doft av nybakad croissant är så mycket bättre än kvav filmjölksandedräkt. Så är det bara. 

4 kommentarer:

 1. Har iofs inte åkt sådär jättemkt tunnelbana i Sthlm, men tycker nog att doften på U-Bahn i Berlin är trevligare i största allmänhet. Efter att jag flyttat därifrån räcker det i allmänhet att jag känner doften från U-Bahn för att hela nostalgipaketet ska triggas igång, Intressant eg vad mkt olika dofter kan göra.

  Tack för en suverän blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag lär ju i framtiden slungas tillbaka till Berlin så fort jag känner shishadoft (mycket sånt i Friedrichshain där jag bor) och croissantdoft. Om jag någonsin lämnar den här stan, vill säga. Tack för att du läser!

   Radera
 2. Haha. Sen är det ju ofta inte bara filmjölkslukten som sådan, utan ATT man känner den. I Sverige i somras tänkte jag på hur lite luften egentligen luktar och att man därför så starkt känner om någon på t-banan har på sig jättemkt perfym, just rökt eller - ja - ätit filmjölk. Nu är det ju annorlunda i Berlin säkert, men här på landet i C behöver man lukta riktigt starkt för att någon överhuvudtaget ska känna det. Alla kroppsdofter försvinner i rök från öppna matlag, komposthögar, getter, hundbajs och blomdoft. Kom på mig själv att duscha dubbelt så ofta i Sverige än vad jag gör här :). Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Och helt sant, här är det ju verkligen väldigt luktfritt överlag, och särskilt på vintrarna. När något/någon plötsligt doftar/stinker så reagerar man verkligen. Kram!

   Radera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se