2008/07/08

Här har du din Berlinsemester

Det är en hel del vänner och bekanta som kontaktat mig den senaste tiden för att få tips på vad man ska göra under sin semester här i Berlin. Här är mina favoriter, än så länge.

Häng!
Berlin är världens bästa hängstad. Det finns kaféer precis överallt, men sök dig gärna till Prenzlauer Berg eller Friedrischshain för den mysigaste stämningen och det skönaste fågelkvittret. Sojamjölk serveras överallt och du har råd att dricka många kaffekoppar - att fika här är betydligt billigare än i Stockholm.

Vill du hellre sitta på gräs kan du söka dig till en av stans alla parker - Tiergarten, Volkspark Friedrischshain, Treptower park… Du kommer inte att vara ensam, tyskarna gillar sin grönska och det brukar vara trevlig stämning och mycket hålligång om somrarna. Särskilt i Volkspark Friedrichshain. Där kan du klä av dig naken om du får lust också, åtminstone om du går bort till nudisthörnet.

Holocaust Memorial
Ett av alla Berlins minnesmonument över förintelsens offer, och ett sightseeingmåste. Holcaust Memorial består av 2711 gigantiska betongblock, placerade på en yta stor som en fotbollsplan. Monumentet, som stod klart 2006, är ett av Berlins mest kontroversiella byggen någonsin och fördes upp under mycket rabalder – många berlinare tyckte att det redan fanns tillräckligt med minnesmonument i staden och att det dessutom var alldeles för stort. Tanken är att betongblocken ska symbolisera judarnas utsatthet under andra världskriget, och tar man sig en promenad längs de smala gångarna mellan blocken är det inte svårt att förstå hur Peter Eisenman, arkitekten bakom bygget, tänkte. Det enda du ser är betongväggar, du har ingen aning om vad som väntar runt hörnet. Rakt ovanför dig finns himmelen och friheten, men du kan inte ta dig dit om du inte går genom gångarna. Det är starkt, och lite läskigt.

Tevetornet
365 meter upp luften ser du hela Berlin på en gång. Mäktigt och lärorikt. Jag måste säga att jag inte riktigt hade fattat hur allt hängde ihop förrän jag stod där uppe och blickade ut. Som en karta, fast mycket bättre och roligare. Och så är ju tevetornet så sjukt snyggt också.

Hackeschen Höfe och Varietéteater
Jag älskar när folk gör akrobatkonster i linor, jonglerar med trettioelva bollar samtidigt eller snurrar inuti ett jättehjul av plåt. Närvaron är total, både på scenen och i publiken, det är sensuellt och vackert. Berlin har en tradition av varietéteater som sträcker sig långt tillbaka och en gedigen varietéscen, men för den som inte orkar leta reda på det bästa just nu är Chamalionteatern i Hackeschen Höfe (Mitte) ett bra alternativ. Här verkar det alltid gå nåt bra och Hackeschen Höfe är ett mysigt område, fyllt med Berlinhistoria. Missa inte att efter föreställningen gå på tapasrestaurangen Yo Soy precis utanför Höfe-området, på Rosenthaler strasse. Väldigt god mat.

Secondhand!
Garage på Ahornstrasse, Stiefelkombinat på Eberswalderstrasse, Colours på Bergmannstrasse - jag håller på att upptäcka Berlins second handutbud för fullt. Än så länge är det bra, riktigt bra. Ge det en eftermiddag när du är här, du kan göra grymma fynd. Inte minst i de butiker som kör med kilopris. Berlinarna själva gillar second hand och de klär sig gärna i omgjorda, upp och ned och ut och invända kläder. Pretentiöst så det slår över till fånigt ibland, men betydligt mindre ängsligt än i Stockholm. Här vågar folk klä sig som de känner sig.

På bilden: Mitt bästa secondhandfynd hittills - skärp och kompis i ett! Jag har döpt ansiktet till Burkhardt.

Än så länge är det mest östra Berlin som gäller, väst väntar fortfarande på att bli upptäckt av mig. Jag återkommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se