2008/07/08

Krusidullbalkonger vs punkare i Friedrichshain

Jag slumrade till någon gång mellan Rostock och Alt Schwerin, men när vi svängt av från motorvägen in på Prenzlauer allé och tevetornet låg rakt framför oss, väckte pojkvännen mig. Han vet att jag älskar tevetornet. Det blinkade svagt i nattmörkret långt där framme. Shit, det är så sjukt snyggt. Jag vill ha tevetornet. Hemma.

Vi bor i Friedrichshain. Ett hippt men ganska ökänt område. Många, framför allt andra tyskar, frågar oss hur vi har vågat skaffa lägenhet här. Rykten går om att det bråkas på nätterna och det händer, enligt en polis vi träffade i morse, att en och annan bil sätts i brand. Friedrichshain är fullt av punkare. De är svartklädda, har tatueringar på halsen, säkerhetsnålar i öronen, massor av hundar och alltid en cigg i handen. Jag har förstått att de avskyr att området rustas upp och sakta men säkert förvandlas till något slags Vasastan, att skandinaver söker sig hit för att köpa nyrenoverade våningar med stuckatur. Mitt emot vårt hus finns ett stort punksquat med fasaden helt täckt i grafitti, och i samma byggnad som vår ligger en affär som säljer punkmusik, kläder och hårfärg. I dörröppningen till affären brukar det stå en kille med grönt och hår och röka. Han ser lite farlig ut när han sneglar skeptiskt på de som går förbi. Men äsch, vad vet jag. Han kanske bara håller utkik efter en ny kompis. Jag tänker bestämma mig för det.

Det luktar sprayfärg i vår lägenhet. På gården utanför står ett par i batikbyxor och dreads och sprayar en grafittimålning. Det känns nästan lite klyschigt. På andra sidan huset, på gatan, bullrar byggmaskiner och grävskopor. Det är ett ljud jag kommer få vänja mig vid, säger pojkvännen som bott här lite längre än jag. Som på så många andra ställen i Berlin ska det bli mer kullersten, fler alléer och vackrare fasader. Berlin håller sakta men säkert på att förvandlas till en prydlig, rik och ren stad. Det verkar åtminstone vara tanken.

1 kommentar:

  1. Jag bara undrar vad gatan heter där punk affären finns? Jag skall till berlin i sommar och vill gärna gå dit och handla

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se