2010/08/02

Spakur för trötta mammor - försäkringskassan betalar!

Det tyska sjukförsäkringssystemet är väldigt förtjust i prevention. Det är trevligt, tycker jag. Inte minst för att jag precis lärt mig att det finns något som heter Mutterkindkur, alltså mor-och-barn-kur. Det innebär att alla mammor, och pappor också för den delen (fast då heter det Vaterkindkur) har rätt att tillsammans med sitt barn åka på en kurort (som den här till exempel) och bara njuta i tre veckor. Vacker natur, lugn och ro och barnpassning ingår till det facila priset av 10 euro per dag. Arbetsgivaren är så illa tvungen att bevilja ledigheten som dessutom inte räknas som semester, så de dagarna har du kvar.

Är det inte fantastiskt? Det här ska jag definitivt utnyttja, fast först måste jag komma igång med jobbandet ordentligt så att jag blir lite utsliten förstås. Tydligen måste man vara ganska trött för att få kuren beviljad, men hallå? Vilken heltidsarbetande småbarnsförälder känner sig inte som en urvriden disktrasa och har zombiesymptom?

5 kommentarer:

 1. Var det en freudiansk felskrivning att du skrev "barnbassning" istället för "barnpassning"? Har ungen varit stökig? ;)

  SvaraRadera
 2. Men, varför har vi inte detta i Sverige!!?

  SvaraRadera
 3. Sara - oops. Jo, det kan nog hända, hehe.
  Anna - eller hur!! Och det finns ännu fler såna här godbitar här! Till exempel får alla som jobbar skift åka på något liknande typ vart tredje år.

  SvaraRadera
 4. Låter fantatastiskt, hur är det annars att arbeta i Tyskland? Finns det något som liknar det svenska kollektivavtalet med 25 dagars betald semester om man jobbar heltid, OB-ersättning osv?

  Och hur mycket skatt betalar man i Tyskland?

  SvaraRadera
 5. Jag är ju egenföretagare men som jag förstått det så liknar villkoren här de svenska på många sätt. Lika lång semester och starka fackförbund (med kollektivavtal).
  Hur mycket skatt du betalar beror på hur mycket du tjänar, och hur mycket du drar av. Det är jättesvårt att säga hur hög skatten är rent generellt - det beror helt på om du är gift, har barn, vad du tjänar osv.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se