2011/01/06

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche goes höghus

Jag fick ett mejl från bloggaren Calle Rockbäck där han frågade om jag visste vad som höll på att hända med Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, den en gång så pampiga kyrkan i Berlin som sånär som totalförstördes under andra världskriget. Calle har precis varit på besök här och tydligen är ruinen av kyrkan numera helt inklädd i någon slags plattor. Det halva klocktornet som fortfarande står, eller läppstiftet som det brukar kallas, syns inte mer. Det här har ju jag, lite skämmigt, helt missat (jag får väl skylla på bebisbubblan, igen) men nu har jag kollat upp saken.

Ruinen av Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är på väg att falla sönder. Ännu mer. Och för att tornet ens ska kunna fortsätta vara en ruin och inte förvandlas till en stor stenhög så behövs ett omfattande restaureringsarbete och det är dyrt. Jättedyrt. Ungefär 4,2 miljoner euro dyrt och Berlin är ju knappast känt för att ha drivor med stålars att ta till när det krisar. Men, och nu blir det solskenshistoria, en enorm kampanj drogs igång för att samla ihop pengarna och genom konserter och alla möjliga jippon lyckades miljonerna skrapas ihop och nu kan arbetet snart påbörjas.

Och plattorna? De sitter där som skydd så att någon stackars turist inte ska få ett gammalt krucifix eller så i huvudet under arbetets gång (kyrkan fortsätter att vara öppen för besökare hela tiden). Tanken är att plattorna ska få byggarbetsplatsen att se ut som ett höghus under byggtiden istället för en ja, byggarbetsplats. Fult javisst, men väl värt det när allt är klart som det står på kyrkans hemsida. Och klart beräknas det bli under mitten av 2012.
Vill du veta mer om kyrkans historia rekommenderar jag ett besök på Calle Rockbäcks blogg. 

Utan plattor
Med plattor

4 kommentarer:

 1. Hallå Johanna,ledsen att behöva rätta dig... ;-))
  Men klocktornet kallas "läppstiftet",
  kyrkan "puderdosan" och kyrkruinen "der hohle zahn" eller den ihåliga tanden på svenskan...

  Jag var där och fotade det i förrgår!

  GustafE /sofflogg.se

  SvaraRadera
 2. Tack tack Gustaf! Mycket bra. Jag fixar till. Du får hemskt gärna rätta mig!

  SvaraRadera
 3. Det rapporterades om undantagstillstånd i Berlin idag efter att en massa personer trillat på den glatta isen och gjort sjukhusen överfulla! Det tycker jag kan vara värt att nämnas:)

  Spännande sida för övrigt :) Här hittar jag alltid en massa bra tips!

  hälsningar
  Mattias (en flitig läsare av din sida)

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Mattias, borde verkligen nämnas. Jag var så inne i min kyrkoruin att jag helt glömde bort extremhalkan, haha! Kul att du gillar bloggen!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se