2013/06/06

Kulturskillnaden: Kvällsbrödet


Här har vi verkligen en kulturskillnad! Hör här:
Medan vi svenskar oftast äter något varmt på kvällskvisten äter tyskarna Abendbrot. Alltså mackor. Bröd med pålägg. Helt enkelt. Det här känns väldigt främmande för mig. Frukost till middag liksom. Helt crazy.

Visst, alla tyskar äter såklart inte smörgåsar på kvällen som middag. Det varierar säkert väldigt beroende på var i Tyskland man är – men de flesta av mina tyska vänner som är uppvuxna här i Berlin med omnejd kör med mackmiddag. Åtminstone till vardags. De tycker att det låter helt befängt med vuxna människor som trycker i sig TVÅ varma mål mat om dagen. Det behövs inte säger de, vi är ju inga BÖNDER! Och de har de ju rätt i, de flesta av oss i kompisgänget ägnar oss åt rätt stillsamma saker under större delen av dagen.

Men ändå alltså. Bröd till middag? Som det ju äts så flitigt av till frukost. Blir det inte lite för mycket med brödmoffande två gånger om dagen? Det är inte så att jag inte gillar bröd, tvärtom (herre gud, jag till och med skrivit en bok om det! Så. Nu fick jag det sagt en gång till också) men nu, med allt LCHF-tjat överallt känns det väl ändå en aning... omodernt? Onyttigt? Ensidigt?

Å andra sidan undrar jag hur nyttig mat vi egentligen äter här hemma på kvällarna i jämförelse.  Det bli ju rätt mycket pasta, om man säger så. Stresspasta, kallar jag det. För att fantasin tryter och barnen skriker. Och det finns ju helt klart en otroligt stor fördel med det här abendbrotandet: Man slipper laga mat under hell hour. Alltså timmen på dagen när barnen är trötta och svinhungriga och synnerligen svåra att umgås med. När ens egen stressnivå är så hög att man skulle kunna koka soppa på alla stresshormoner som utsöndras ur en.

När jag diskuterade det här med en tysk kompis sa hon såhär: "Att laga mat när man kommit hem från lekparken efter dagis? Men det går ju inte! Då måste man ju planera maten innan någon gång, handla den och sedan laga den. Hur skulle man hinna det?". Och hon har ju rätt. Eller ja, nästan rätt. För går går det ju, vi svenskar gör det ju hela tiden. Men det är fanimig en utmaning och frågan är om det värt det alla gånger. 

Jag tänker såhär: Om åttio miljoner tyskar (nåväl, men många) inte har högre ambitionsnivå än mackor till kvällsmat så kan jag gott sänka min då och då också. När det är extra jobbigt att vara ensam med två ledsna och hungriga. När det ändå skulle blivit pasta. Då får det bli mörkt bröd med matiga pålägg och grönsaker istället. Kanske ett kokt ägg till. Lätt som en plätt. Massor av näring.

Fast inte för ofta. Då kommer åtminstone jag att få brödoverload. Det ska vara lagom av det goda, sa svenskan och gick och la sig.

Godnatt.

10 kommentarer:

  1. har som svensk ätit kvällsmacka i hela mitt liv.
    och det vet jag väldigt många andra som också gjort.

    sedan är det ju som sagt inte riktigt nyttigt att äta två "riktiga" middagar per dag. då är det nog bättre att göra en sallad eller så istället för en pasta på kvällen.

    perioderna då jag ätit middag två gånger per dag har jag automatiskt också gått upp några kilon i vikt. eftersom middagar brukar innehålla antingen pasta/potatis/ris så får vi nog större overload av kolhydrater än vad kroppen behöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst, det finns säkert massor av svenskar som inte äter två varma mål mat om dagen. Inte jag heller egentligen - det är bara när jag jobbat på kontor som det blivit "riktig" lunch och sen middag på kvällen.

      Radera
  2. Tyskar är så dåliga på att fylla sina kylskåp! Förståeligt, eftersom det knappast går att storhandla med tanke på hur minimala uppsamlingsytan är efter kassan. Men självklart blir det då jobbigt att laga mat när man måste handla varje dag. Jag har infört två varma mål mat i min au pair-familj, jag började helt enkelt laga riktiga mål mat på kvällarna vilket blev uppskattat och nu äter vi bara Abendbrot max två gånger i veckan. Jag förklarade att jag har lätt att gå ner i vikt och måste äta ordentligt och att det är så vi gör i Sverige. Och de verkar inte tycka att det är fel att komma hem till rykande varm lasange eller tacos efter en lång dag i skola/på jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, intressant att du kopplar det till uppsamlingsytan i kassorna! Och shit vad lyxigt det låter att du lagar rykande varm lasagne till "din familj". Kan du inte komma hem till oss också ; )

      Radera
  3. Som svensk tycker man att bröd är frukost, som tysk är det middag, som spansk är bröd något man alltid äter till maten etc ..
    Bröd som komplement till maten är väl egentligen inget konstigare än ris eller potatis. Bra mat behöver ju inte nödvändigtvis vara varm och lagad....

    Jag tycker annars att Tyskar har ett litet, enligt mig, tråkigt förhållande till mat generellt, mycket mer snabbt och enkelt än att njuta av god mat. Om det vore så att de åt en bra lunch så varför inte äta smörgås på kvällen, men tror att det oftast inte är så.
    Har sett så många tyska kolleger som föredragit att köpa en Wurst med pommes, eller en osmaklig snabbmats chinapfanne för att det är "snabbt, enkelt och billigt", vilket sällan stämmer då de sedan tar en cocacola till plus en choklad som efterrätt och snabbt är uppe i samma pris som en lunch på närmaste restaurang skulle ha kostat dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis, så är det ju. Och jag håller med om att det finns en tråkig inställning till mat hos många här. Tyskland är ju inte känt för sin fantastiska matkultur heller (som Frankrike och Italien till exempel).

      Radera
  4. Linda Engström Ruud7 juni 2013 kl. 12:05

    Har bott i Köln sedan juli 2012 och har funderat över HUR i all världen tyska föräldrar hinner laga middag till sina barn på kvällen, eftersom de är ute i lekparken till kl. 18... eller något sådant. Nu fick jag svaret - tack Johanna! Själv svettas jag i köket med min 2-månaders dotter på armen (eller i selen) medan min kindergarten-trötta 5-åring brottas med 3-åringen i vardagsrummet med extrem ljudnivå som följd. Pust! Och vad åstadkommer jag? Äcklig pasta med IKEA-köttbullar eller något i den stilen. När jag väl tagit mig tid att laga mat från grunden är det ändå inte säkert att mer än två tuggor går ner...och själv får man gå in i badrummet och djupandas för att inte bryta ihop.

    Kanske Abendbrot är något för oss?? Kan 80 miljonder tyskar ha så fel? Nej, nu ska jag släppa det dåliga samvetet och servera bröd om jag känner att det inte funkar med matlagning någon kväll. Ska erkänna att jag körde en del med det i Sverige innan barnen kom, men nu känner vi hela tiden press att prestera lagad mat. Som så ofta ändå blir ganska kass beroende på brist på tid och/eller ork.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, känner igen mig på den beskrivningen! Och precis, abendbrot någon gång då och då nu under småbarnsåren kan väl inte vara så tokigt? Bra för nerverna om inte annat.

      Radera
  5. Ja, bröd varje kväll blir långtråkigt. Men jag tror att seden kring lunch/middag/kvällsmat skiljer sig åt i Sverige, vissa av oss är uppvuxna med något som är mer likt de tyska sederna än andra. Jag är uppvuxen i Bohuslän norr om Göteborg. Hemma åt vi middag runt kl 12, som i Tyskland. Då var det ofta kött/fisk med tillbehör. På kvällen åt vi kvällsmat (inte middag), och det var ofta lite enklare mat som t.ex. pannkakor, mannagrynspudding, stuvad blomkål, varma smörgåsar, ugnsomelett etc. Någon gång också ren smörgåsmat, men inte så ofta. Min fru, som är från Stockholm, är däremot van att det som serveras vid middagstid (d.v.s. mellan för- och eftermiddag) kallas lunch och att man sedan äter middag på kvällen. Så hur stor kulturskillnaden upplevs beror nog på var i Sverige man kommer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det säkert! Har för mig att min mormor och morfar också åt middag mitt på dagen (precis som ordet antyder att man ska göra) och sedan lite lättare kvällsmat. De bodde i Bergslagen, på landet. Kanske en generationsfråga också?

      Radera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se