2012/09/19

Kulturskillnaden: GigantokuddarnaOk, Tyskland och Sverige må vara rätt lika, rent kulturellt sett menar jag. Och Deutschlands seder och bruk brukar ju knappast beskrivas i exotiska sammanhang. Men kulturskillnaderna finns! I form av kleinigkeiten, små och subtila vardagsolikheter. 

Som att hålslagarna gör hål på helt andra ställen än i Sverige, att folk titt som tätt häller curry på sin ketchup, ser det som en självklarhet att dricksa hårfrisören och att barnen får godis av tandläkaren (!) när de suttit stilla medan tänderna lagades. Till exempel.

Och så har vi ju kuddarna. Jättemegadunderkuddarna som tronar  i de tyska sängarna. Som tar upp halva liggytan. Alltså, de är så enorma. Inte bara i rena kvadratmeter, de är höga också. Helt jumbo. 

Jag vet inte om de tyska kuddarna alltid varit såhär stora, eller om det har gått någon slags american-cookie-trend här. Alltså att kuddarna, precis som kafékakorna, liksom vuxit de senaste typ femton åren. Skitsamma, de är gigantisch och tyskarna gillar helt klart att sova på berg. 

Mjuka förvisso, men ändock. Berg. 

Note till dig i Sverige som drömmer om att packa din kudde och flytta till Tyskland: Ta med örngott också. 

11 kommentarer:

 1. De goa jättekuddaran har funnits i minst hundra år. Och länge var det även jumbotäcken som gällde s.k. Federbetten, 50 cm tjocka av allt fjäderflufs. /Andréa

  SvaraRadera
 2. Intressant! Men undrar var fläderflufstäcket tagit vägen? Och undrar också om det finns fler jättekuddskulturer i världen? Säkert i USA. Där brukar saker vara stora, eller så är det bara jag som är fördomsfull.

  SvaraRadera
 3. Ja, jättekuddarna har funnits så länge jag kan minnas. Jag är född 1966 och växte upp i Berlin.

  SvaraRadera
 4. Spännande! Har köpt två som liksom står mot väggen i sängen nu, som en sänggavel, men måste nog testa att sova på en också.

  SvaraRadera
 5. Å, vad jag skrattade när jag läste ditt inlägg. Jag hade förträngt de tyska kuddarna efter att inte ha bott där på 3 år. Jag saknar dem!

  Min mamma älskade dem så mycket att hon ville att jag skulle köpa hem några från Ikea, men de hade slut på alla kuddar när jag var där.

  Här i USA är kuddarna ungefär som i Sverige, men mycket tjockare!

  SvaraRadera
 6. Men! Så himla konstigt! Eller, oväntat. Är de bekväma, då?

  SvaraRadera
 7. jag känner också igen att kuddarna är enormt stora och att täckena är höga men inte speciellt långa. Är det någon som känner igen det?

  SvaraRadera
 8. jag känner också igen att kuddarna är enormt stora och att täckena är höga men inte speciellt långa. Är det någon som känner igen det?

  SvaraRadera
 9. Hanna: Kan meddela att IKEA Lichtenberg just nu har massor! Om din mamma skulle ha vägarna förbi Berlin. Tjocka kuddar låtar inte så skönt, men man kanske vänjer sig?

  Colombialiv: Jag har inte faktiskt inte sovit på en giganto ännu men ska nog testa. Har köpt ett par nu. Spannend spannend!

  Vitnos: Ja, visst är det så? Att täckena är lite kortare än vår svenska standard? Det är ingen jätteskillnad så jag har trott att det är våra påslakan bara som är långa, men nu när du säger det så.

  SvaraRadera
 10. Hej, jag hittade hit via FamiljebegreppsSandra :)

  Jag älskar kuddarna, men vi har bara en som ligger mellan våra två svenska kuddar i sängen. Och vår stora är inte hög, den har ungefär lika mycket stoppning som en svensk vilket gör den helt perfekt.

  SvaraRadera
 11. Hej Linda, välkommen hit! Jag borde nog testa att sova på en bautakudde helt enkelt - har faktiskt en hemma som vi bara använder som ryggstöd. Jag prövar i natt!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se