2012/09/20

Svenska föräldrar i Berlin
I dag är det torsdag och torsdag betyder lek med andra svenska, eller halvsvenska, barn i Friedrichshain. En gång i veckan möts vi på en lekplats här i krokarna, barnen får bekanta sig med varandra och höra att det finns andra föräldrar än deras som pratar svenska.

En del av barnen har svenskan som älsklingsspråk (Eje till exempel), en del blandar friskt och andra tvärvägrar att prata något annat är tyska. Men det gör inget,  det viktigaste är att de är med, hör oss andra och blir en del av ett sammanhang där språket är svenska.

Den här träffen har kommit till genom Facebookgruppen Svenska föräldrar i Berlin. Gruppen skapades för typ två år sedan av en kompis till mig som, snyft, flyttat tillbaka till Sverige nu. I början var vi runt tio föräldrar och barn som sågs regelbundet, nu har gruppen 87 medlemmar och det har börjat bildas smågrupper i de olika stadsdelarna. Det är superkul och fantastiskt bra på många sätt – barnen får svenska lekkompisar, utvecklas i sin tvåspråkighet och vi föräldrar kan ge varandra stöd, tips och råd.

Alla som har barn som förstår svenska är välkomna att vara med, bara att begära att bli medlem i gruppen på fejan.

2 kommentarer:

  1. Å vad roligt! Här i Bogotá finns tydligen en svensk mammagrupp, men träffarna är inte precis så regelbundna, till exempel har det inte varit någon sen Gael föddes...

    SvaraRadera
  2. I början, när gruppen var liten fick vi verkligen kämpa för att hålla på regelbundenheten - inte minst för att staden är så stor och det alltid var några som fick resa långt. Kanske samma problem hos er? Nu är det lättare, när vi är flera små grupper och där de som ses ofta bor nära varandra.

    SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se