2012/09/12

Ompysslad och tacksam

Isa ryggympar. Borde jag också göra. 






















Jag känner mig så ompysslad här i Deutschland. Hade ju ont i ryggen för några dagar sen – gick till läkaren och fick fysioterapi utskrivet. Sex tillfällen, med första behandlingen dagen därpå. Nu, efter tre gånger är jag bra igen. Vill jag kan jag använda de resterande tillfällena i förebyggande syfte (läs massage. Mmm).

Samma sak hände under graviditeten. Någonting i bäckenet hamnade i kläm, jag kunde knappt gå. Ringde min gynekolog, fick en remiss till en osteopat skickad på posten och tada! Bra igen.

För att inte tala om själva graviditetsvården. Regelbundna gynkoller, barnmorskesamtal, ultraljud stup i kvarten (omdiskuterat huruvida det är bra för barnet, jag vet, men det är i alla fall lugnade för neurotiska mammanerver) och så hembesök av barnmorska flera gånger i veckan under den första månaden efter att barnet kommit ut.

Mer: Hushållshjälpen jag fick veckorna efter att Isa hade fötts. Fatta, HUSHÅLLSHJÄLP! På grund av att R jobbar mycket utomlands och inte alltid kunde vara här och ta hand om mig och Eje betalade min försäkringskassa för att någon skulle komma hem till oss, lämna på dagis, handla, laga mat, etc. Under två hela veckor! Jag anlitade Cindy, en så kallad Mütterpflegerin, mammavårdare, som var helt fantastisk. Hon skötte det praktiska och såg till att jag vilade och gosade med mina barn istället för att hänga tvätt.
(Okej, här kan man ju tycka att tyskarna krånglat till det lite för sig, vad sägs om att låta papporna vara hemma i några veckor efter födseln istället för att dra in en utomstående? Men, men. Jag var, och är, otroligt tacksam för hjälpen jag fick.)

Sen har vi alla bidrag man kan få för att gå och träna. Ett exempel: Köp ett klippkort på yogastället och få en stor del av kostnaden betalad av kassan. Lite som ett "tack för att du jobbar på att slippa få stressrelaterade, och kostsamma, åkommor i framtiden".

Man ba, okejrå.

Eller det här: Är du riktigt trött och sliten kan din läkare skicka iväg dig på en kur i tre veckor. En kur. Som i att äta nyttigt, träna, meditera, prata ut hos någon, bli hel och ren och glad igen. Hellre kur i tre veckor än utbränd i ett år, liksom.

Visst, allt det här kostar ju förstås och sjukförsäkringen här är svindyr (obs att jag inte är privat försäkrad, för er som är insatta) men ändå – rent vårdmässigt har jag verkligen aldrig känt mig så omhändertagen som sedan jag flyttade hit.

Någon som har en annan erfarenhet? Och ni som bor i Sverige eller i andra länder, hur upplever ni att det fungerar hos er?

5 kommentarer:

 1. Oj, det där med mammahjälpen låter helt fantastiskt. Vi inväntar vårt femte barnbarn. Något sådant hjälp finns inte här, som du säkert känner till. Det är inte omöjligt att jag gör en bit på bloggen om vad du skriver om mammahjälpen i Berlin. Du får rikligt med cred.

  SvaraRadera
 2. Vilken lyx!
  I Colombia finns allt, så länge du kan betala för det... Vilken sorts förlossning du får, vilken eftervård, osv, allt beror på hur mycket pengar du kan punga ut för din privata sjukförsäkring.

  Hembiträde är billigt, så har du råd kan du anställa en som hjälper med all markservice, annars är det allra vanligaste att mor-/farmor flyttar hem till en och hjälper till den första tiden (vilket jag totalvägrade).

  SvaraRadera
 3. Calle: Det var underbart! Har nog aldrig ätit så bra mat som då dessutom. Men som sagt - jag tycker nog ändå att det vore vettigare om pengarna gick till att pappan hade rätt till ett par veckors ledighet efter förlossningen för att ta hand om sin familj. Av många anledningar.

  Colombialiv: Jo, det känns verkligen lyxigt. Särskilt med tanke på hur ovanligt sådant här är om man ser till resten av världen. Dock: Här finns också privata försäkringsalternativ, vilket ofta innebär bättre vård (och ibland övervård, för att läkarna tjänar så bra på de som är privatförsäkrade) och det pratas mycket om att skillnaderna i vården av de privatförsäkrade och de andra blir större och större för dag som går. Det skrämmer mig.

  SvaraRadera
 4. sen har vi ju knipkursen för nyförlösta mammor - ocksa väldigt bra tysk grej!!!

  SvaraRadera
 5. Men just det! Hur kunde jag glömma den? Yep, väldigt bra grej.

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se