2013/08/05

Dåligt, men ändå lite bättre än hos Doris

Jag blir så nedslagen och samtidigt så glad över att jag bor i Berlin och inte någonstans i Bayern eller västra Tyskland när jag läser den här artikeln. Visst känner jag igen Doris tankegångar från samtal med bekanta här (alltså att barnen i första hand är mammans ansvarsområde och att kvinnor skulle vara bättre på att ta hand om barn än män) – men i mina kretsar är det i alla fall inget konstigt med föräldralediga pappor och delat ansvar på hemmafronten.

Men, jag bara känner tre män här som tagit ut mer än sina två öronmärkta föräldraledighetsmånader (min egen man inkluderad, och han räknas ju knappast eftersom han är svensk) och jag har aldrig träffat någon tysk man som valt att jobba deltid för barnens skull. Däremot är det supervanligt att mamman går ner i tid.

Eller, hm, valt och valt. Jag känner flera män som säger att de gärna skulle velat vara hemma mer men att de helt enkelt inte vågat begära ledigheten. De är säkra på att en sådan begäran skulle leda till kicken ganska fort. Fast anledningen till uppsägningen skulle vara en annan, förstås. Jag är rätt säker på att fler pappor skulle vara hemma mer här om de hade stöttning från sina arbetsgivare. Inte några massor kanske, eftersom många (både män och kvinnor) fortfarande tänker konservativt i de här frågorna, men i alla fall betydligt fler än nu.

När jag berättat för folk att jag jobbat halvtid, och alltså varit borta hela dagar, sedan Isa var tre månader gammal är det ingen som reagerat negativt. Kanske av artighet i och för sig. Däremot vet jag inte hur det skulle varit om jag hade jobbat heltid redan när Isa var liten. Kanske hade jag fått en och annan gliring då – men det hade jag väl säkert fått i Sverige också , eller vad tror ni? Här ska man också komma ihåg att Berlin, och då särskilt de östra delarna, har en helt annan dagistradition än vad man har i gamla Västtyskland.

Men, precis som det framgår i artikeln, ser statistiken vad gäller löner till kvinnor usel ut i Tyskland. Och det är förjävligt och så orättvist och så fel. Men inte så konstigt.

Så som sagt. Dystert är det. Men det känns i alla fall som att det blir lite bättre för varje år som går, i alla fall här i Berlin.

Tillägg: Kanske intressant att veta vad som gäller angående föräldraledighet i Tyskland. Här har man rätt till totalt 14 månaders föräldrapenning, men bara om båda föräldrarna är lediga och den ena i minst två månader. Om bara en förälder tar ut sin ledighet är det max 12 månader som gäller. 

Tillägg 2: Så att ingen missförstår: Jag tycker alltså inte att det är dystert att någon väljer att vara hemma med sina barn istället för att jobba.  Det som är tråkigt är att vi har en kultur och en samhällsstruktur som gör att det nästan alltid är kvinnorna som är hemma – något som lett till orättvisor i form av sämre löner och villkor etc. Tänk vad flott om det var ungefär lika många män som kvinnor som var hemma med barnen!

9 kommentarer:

  1. Jag håller helt och hållet med dig om att det är fullkomligt vidrigt att samhällsstrukturen är vad det verkar som totalt orubblig i den här frågan. Särskilt här. Jag har nämnt det tidigare och jag är så oerhört avundsjuk på hur ni delat upp det, och jag önskade verkligen att vi hade kunnat gjort det. Jag kan inte skylla på något annat än att vi valde att leva rätt bra medan barnen är små, dvs han som tjänar pengar fortsätter tjäna pengar medan hon som aldrig har tjänat pengar i hela sitt liv i princip fortsätter att inte tjäna några pengar. Men skulle vi få en sladdis någon (i wish not) och jag hunnit plugga/jobba då blir det helt annat upplägg. Heja er för att ni förändrar statistiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men man vill ju leva bra också! Förstår att ni valde som ni gjorde. Vi hade ju möjlighet att dela lika på tiden hemma utan att det blev några stora ekonomiska konsekvenser av det. Det gör det ju betydligt lättare att leva som man lär.

      Radera
  2. Tillägg: Kanske är det olika för Hamburg och Berlin, men här får mamman, (eller pappan för den delen) vara ledig i 14 månader fast med mindre betalt varje månad. Dvs att pengarna delas upp på 14 månader istället för 12, även om det bara är en förälder som varit ledig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag har inte hört talas om det här, men kanske bara missat? Får kolla upp!

      Radera
  3. Problemet kombinationen kvinna/arbete/karriär/barn/lön/mannens insats är självfallet ett tema som ständigt löper i den allmänna samhällsdebatten i Tyskland. Ta bara de sista 12 månadernas ursinniga politiska diskussion om "Hjordprämien" (=Herdprämie); € 100/mån i ett år om barnet inte går till dagis. Naturligtvis slutar ingen jobba för så liten kompensation i månaden. Antalet ansökningar om "Hjordprämie" är lyckligtvis (ännu) minimalt i förhållandet till antalet berättigade. Men sedan måste vi skilja mellan a)kvinnor med en utbildning som kvalificerar dem för karriär + ledande positioner och b) de som har ett nine-to-five jobb. "Doris", i Aftonbladets artikel, tillhör definitivt b). Och det är helt OK så. Senare jobbar hon antagligen deltid - om inte ett hus/våning skall amorteras. Karriärmöjligheterna i bokföringen äe ytterst begränsade (om man inte läser till Steuerberater- Puh!!), med deltid otänkbar. Lönen är automatiskt begränsad, hennes pension blir därefter. Som representant för Tysklands kvinnor gäller "Doris" bara delvis. Annorlunda - och relevant för den här bloggen - ser det ut vad gäller kategori a). Ett utmärkt TV-programm om dessa kvinnor löpte Aug.05/13 i ARD (http://www.ardmediathek.de/das-erste/reportage-dokumentation/frauen-bewegt-euch-warum-weibliche-fuehrungskraefte?documentId=16351134). Tyvärr löpte det programmet rätt så sent, men per mediatheket kan också en stressad småbarnsmamma ropa upp dokumentationen när som helst och om och om igen om någonting blir oförståeligt. En del av de lösningarna som de intervjuade kvinnorna presenterar (föräldrar hoppar in, firma på landet med socialt medvetande, hemmaman) gör mig vansinnig; vem har alltid tillgång till föräldrar, socialt tänkande firma, hemmaman, vad gör ensamstående? Att arbeta i Tyskland i ledande ställning är knallhårt - och där behandlas män och kvinnor enligt min långåriga erfarenhet fullkomligt likställda. Hur man sedan löser sina familjeangelägenheter är ett helt privat problem. Se på den av mig rekommenderade TV-dokumentationen. Sedan kan vi diskutera vidare.

    SvaraRadera
  4. Hej Johanna. Vi bor i München och här tror man (myndigheterna) att poängen är att skapa fler kindergartenplatser. Det är viktigt, men vad hjälper det när skolan som barnen börjar det år de fyller sex, slutar 11:20!
    Då finns det Hort (fritids) men bara om mamman jobbar heltid. Jag gör det så vi hade tur. De familjer vi känner där mammorna jobbar deltid blev utan platser. Några flyttade till följd från stan.

    Heldagsklasserna är visserligen på frammarsch (1 av 6 förstaklasser på vår skola i höstas), men då finns ändå ingen barntillsyn på loven. Ett moment 22, som att rutscha 40 år tillbaka i tiden, till när vi var små.

    Jag skulle råda alla kvinnor att fortsätta jobba heltid och istället förhandla fram flexibla arbetssättoch tider så mycket det nu går, men det tar nog länge, länge. Vet i alla fall vilket parti jag INTE ska rösta på i höst ... kram från Catarina i jättevarma Bayern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men suck, vad hopplöst det låter! Herregud, 11.20? Hur tänker de? Så jäkla provocerande. Precis, flexibilitet för både mammor och pappor vore inte så dumt. Håll ut i värmen!

      Radera
    2. Ack ja, Bayern - Här hos oss i Hamburg med omnejd har vi heldagsklasser 8-16 redan från grundskolan. Dagis 7-18 och "fritis" fungerar också bra. För loven finns det ordentligt med Ferienangebote organiserade av staden. Påminner mig ofta om "Badbussen + Bullar-och-Saft" i mitt barndoms Stockholm. Fordrar organisation och bra föräldramedverkan men löper i stort rätt problemlöst. Men här uppe i Nordtyskland orienterar vi ju oss ofta starkt efter skandinaviska modeller.

      Radera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se