2013/08/26

Rügen, festen och Prora-vansinnet

Vi var ju på Rügen i helgen, på bröllopsfest. Det var fantastiskt på massor av sätt – minglet, maten, tårtorna, den vackra parken som vi åt tårtorna i (ett gammalt orangeri som fond liksom), vännerna och utsmyckningarna. Hela ön! Och vädret var mycket bra och soligt.


I går, när vi vaknat sådär härligt uttorkade och bakis som man blir när man först druckit en massa vin och sedan sovit i ett varmt tält, åkte vi till Prora. Herregud, vilket sjukt ställe det är. 4,5 kilometer sexvåningshus längs med stranden, byggt i slutet av trettiotalet i typisk Hitleranda. Bisarrt överdimensionerat, alltså. Komplexet var tänkt att bli en semesteranläggning för 20 000 personer. TJUGOTUSEN! Jo, men det känns ju realistiskt.Nuförtiden är de flesta husen vandaliserade och öde men något husutvecklingsföretag har köpt upp en del för att renovera och göra lyxlägenheter. Ett hus har har blivit ett vandrarhem som är färdigt och igång nu.
Tja, läget är ju minst sagt bra, 150 meter från stranden. Men ändå. Att bo i  något som så tydligt var en del av den nationalsocialistiska visionen skulle ge mig mardrömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se