Jag har precis varit hos läkaren och knäckt ut min ryggrad litegrann. Ni hörde rätt! Jag har varit hos doktorn för att få en kiropraktisk behandling! Det finns såklart både för- och nackdelar med det tyska vårdsystemet men jag måste säga att jag gillar att läkarna här även får vara homeopater, kiropraktorer, akupunktörer och liknande. Det känns liksom tryggt att gå till en person som innan han eller hon kör igång med sitt alternativjox konstaterar att det inte är något allvarligare fel som kanske behöver skolmedicinsk behandling, och som har utbildning att kunna konstatera det.
Jag går till läkaren runt hörnet, han frågar mig som vad som är fel, undersöker och konstaterar sedan att en kota ligger knasigt. Knäcker, ritsch ratsch och ordinerar sen mer träning. Ryggen är bra igen, jag har en läkarordination på ännu fler timmar på mitt grymma frauengym (yeay! På riktigt. Jag älskar mitt gym) och jag behövde inte betala mer än vad det normalt kostar att gå till doktorn i det här landet, 10 euro i kvartalet. Danke schön Deutschland.
Man börjar ana varför läkarbesöksstatistiken ser ut som den gör. Hörde ett inslag på ekot häromveckan om hur ofta medel-Günter går till doktorn och nu minns jag inte exakt hur ofta det var men det var typ 2-3 gånger i månaden. De vill väl ha valuta för sin hundring, kan jag tro.
SvaraRaderaJo, det är helt klart en av nackdelarna med vårdsystemet. Det blir ju rätt så ineffektivt. Läkarna brukar sucka längtansfullt när jag säger att jag kommer från Sverige, vårdcentralernas land.
SvaraRaderanu ska man inte glomma att sjukforsakringen i Tyskland ar bra mycket hogre an i Sverige. med en inkomst pa dryga 20.000kr/man betalar man ca 1500kr/man. detta ar ocksa en morot for att ga dit oftare ;)
SvaraRaderapa plus sidan sa ingar tandforsakring i det hela och en undersokning (titta och skrapa tandsten) behover man inte ens betala dom dar 100kr for.
Sant! Som sagt, både för- och nackdelar.
SvaraRadera