2010/02/10

Kaffe leka kaffe leka

De senaste dagarna har jag tillbringat på lekkaféer. Det blir rätt mycket sånt nuförtiden, men det är ju så fantastiskt bra med kaféer där barn inte bara är välkomna utan som dessutom är helt inredda för att minisarna ska ha roligt medan föräldrarna njuter av sina koffeinfria sojalattes. Jag har skrivit om fenomenet förut men jag har så mycket glädje av de här ställena att de förtjänar ett inlägg till.

Det finns krabbelkaféer anpassade för bebisar, småbarnskaféer med massor av roliga leksaker för barn i tvåårsålden och så äventyrsfik där nog till och med tweenies kan ha roligt. Det måste vara en av världens bästa affärsidéer (nåväl, men en bra i alla fall) och kaféerna sätter verkligen guldkant på livet som förälder här (och en skön latterand på mammaläppen).

Något som jag däremot saknar i Tyskland sen jag fick barn är ett BVC (=barnavårdscentral, för alla er som inte börjat fundera på sånt här ännu). Här finns ingen barnsköterska som har koll på just ditt barn och som du kan ringa när du undrar om det är farligt att svälja en halv decimeter tandkräm eller om du inte fått sova på typ tre veckor och behöver lite tips. Du har barnläkaren och that's it, men herregud vår läkare är så upptagen att han säkert aldrig pinkar under arbetstid. Desutom heter han Doktor Kung (König) och en kung kan man ju inte bara ringa hur som helst. Shit jag måste berätta mer om honom någon gång, han är ett unikum. Men inte nu. Nu ska jag och min bebbe fika. Igen.

Här kommer några nya barnkafétips:
Knilchbar i Friedrichshain
Amitola, också i F-hain
Milchbart i Prenzlauer Berg

4 kommentarer:

 1. Lotta lotta.atzenbeck@uni-potsdam.de10 februari 2010 14:47

  Hej, jag undrar om du behöver barnvakt då och då. jag är en tysk tjej som har bott i Sverige i ett år, pluggade lite svenska på universitetet därefter men nu geoökologie i potsdam, jag bor i alla fall i berlin steglitz och gillar att vara med små barn. Så om du eller nån av dina svenska kompisar med små barn behöver nån barnvakt som kan svenska och tyska så gäller det bara att säga till!
  mvg, Lotta!

  SvaraRadera
 2. Jättebra att veta! Jag sparar din mailadress!

  SvaraRadera
 3. lasa hela bloggen, ganska bra

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se