2012/01/09

Ett inlägg om hår

En nackdel med att bo i Berlin: Varje dag är en bad hair day.

Medan resten av mig gläds åt stadens fröjder och det ljuva livet i Berlin blir mitt hår bara mer och mer deprimerat. Tovigt, kladdigt, torrt, risigt – det har numera i stort sett alla ledsamheter ett hår kan betungas med.

Varje gång jag går till frisören (märk väl, olika frisörer) får jag frågan "men VAD HAR DU GJORT?".  Med mer eller mindre eftertryck, beroende på hur bad hair day jag har när jag är där (det finns grader i helvetet). En sa till och med "det är som om du har blekt håret sedan du var fjorton utan att någonsin ha klippt topparna". Den du.

Efter att ha provat allt från svindyra hårdprodukter, no poo-metoder och intressanta hemmagjorda inpackningar utan resultat har jag kommit fram till att fågelboet på huvudet inte kan bero på något annat än det kalkrika vattnet här i Berlin i kombination med mina tunna, nordiska hårstrån. Det bevisas inte minst av hur fantastiskt lyckligt håret blir så fort jag åker till Stockholm. Plötsligt tovar svintofrizzet upp sig alldeles av sig själv och börjar krumelura sig saligt till mjuka lockar. Det är himla synd att burret ska trivas så mycket bättre där än här.
Verkligen himla synd. 

Jag har väl mer eller mindre accepterat mitt öde (det vore ju förargligt om avsaknaden av vackert hår skulle vara det som fick flyttlasset att gå norrut igen) men tänkte att jag kanske ska försöka mig på en sista sak innan jag ger upp helt – en liten vädjan här på bloggen:


Kära läsare, är det någon av er som har något tips? Snälla, berätta!  Finns det något antikalkschampoo? En dunderkur jag har missat? Bitte bitte! 

Tills vidare får jag peppa mitt hår med att en sverigesemester väntar (semester för håret alltså, de övriga delarna av mig ska jobba). En hel vecka i de ljuvliga lockarnas förlovade stad, Stockholm.

11 kommentarer:

 1. Jag har EXAKT samma problem! Väntar ivrigt på tips från dina läsare :)

  SvaraRadera
 2. Samma här...har lixom nästan gett upp att fixa håret, så fort ja går utanför dörren blir det ett fågelbo ändå... :/
  Och då ja har kort hår kan ja inte tvinga upp de i tfos eller nåt de värsta dagarna.
  Så tröttande...

  SvaraRadera
 3. Det kanske hjälper att avkalka vattnet med en Brita-kanna? Vi bruka använda en sån på Öland för att ta bort en del av kalken i dricksvattnet. Har aldrig provat det för håret, dock...
  Men om du tvätta håret normalt och sedan, efter du sköljt ur schampoo och balsam sköljer ur med avkalkat vatten kanske det funkar!

  Billigare än att tvätta håret med Evian ;-)

  SvaraRadera
 4. äppelcidervinäger! tar bort kalk och gör håret superglansigt! det luktar inte skitgott såklart men lukten försvinner så fort håret torkat. blanda ut med vatten i en flaska och skölj igenom håret med det.

  SvaraRadera
 5. Har precis köpt nåt Pure and Shine från Fructis som skall vara antikalk. Återstår att se om det funkar. Äppelcidervinäger har jag också hört skall vara bra.

  SvaraRadera
 6. Säger som Karin, skölj ur med äppelcidervinäger efter varje hårtvätt! Eftersom kalk är basiskt måste man ta något surt ämne (äppelcidervinäger) för att balansera upp pH-värdet!
  Jag kör med 1 del vinäger och 9 delar vatten. :)

  SvaraRadera
 7. Andvänd vattnet som blir i din torktumlare om du har en sådan. Det är garanterat kalkfritt :)

  Frau Sange

  SvaraRadera
 8. Men åh, underbara ni! Tack för alla tips! Jag ska genast blanda till en en flaska äppelcidervinägervatten, och funkar inte det så borde ju en avkalkningskanna fungera. Och Erika – återkom gärna om du tycker att fructisschampot funk
  ar. Låter ju lovande. Tack igen! Jag berättar hur det går...

  SvaraRadera
 9. Så ska det gå att sätta in ett filter i kranen som minskar på kalk + andra orenheter. Typ: http://www.amazon.de/Markenfilter-FITaqua-Kalkfilter-Dusche-Badewanne/dp/B0039BDFHM

  SvaraRadera
 10. Åh, det kanske vore något? Tack E.Birdie, det måste jag kolla upp. Vore ju skönt att slippa blanda sköljflaskor inför varje dusch.

  SvaraRadera
 11. Vi håller med de andra om att äppelcidervinäger bör göra susen! Fler varianter hittar du här: http://www.nopoo.se/har/recept/efterskölj

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se