2011/03/25

Tacheles till högstbjudande

Ni vet Tacheles va? Det där stora huset i Mitte som är upprustad och förfallet på samma gång och där en massa konstnärer huserar? Jag har skrivit om det förut, bland annat i det här och i det här inlägget.

Kulturarbetarna som använder huset har ju gått från att vara husockupanter till ganska lagliga hyresgäster till att kunna konstatera att deras konstkolletiv har blivit en kulturinstution och turistattraktion. Not enough, säger Berlin stad som vill tjäna pengar på marken och så blev det hot om vräkning igen.

Och nu är det bestämt, det fjärde april ska Tacheles säljas till högstbjudande. Vem som helst kan köpa huset och vad som helst kan hända. Kanske får konstnärerna fortsätta vara där,  kanske blir det ett Legoland, en bank, bilhall eller en flagship store för Hugo Boss, vem vet?

Även om jag då och då suckat över den ofta ganska trista konsten och kisslukten i trapphuset så vore det ändå väldigt tråkigt om Tacheles försvann. Det Berlin som jag lärt känna och från första sekund tyckt så mycket försvinner sakta men säkert. Sipprar genom våra fingrar.

Här är en intressant (engelskspråkig) artikel om Tacheles i tidningen Exberliner . 

Tacheleskonst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se