2013/02/19
Attention alla gravida i Tyskland!
Det blev visst ett väldigt liv på nätet efter att Ebba Kleberg von Sydow nämnde att en barnflicka hade hjälpt henne och hennes man att lämna deras stora barn på förskolan – Ebba har precis fött barn nummer två och haft rejäla problem med amningen. Lyxlirarfasoner och alla har minsann inte råd med barnflickor, lät kommentarerna.
Vad man än tycker om det hela så tänkte jag utnyttja tillfället för att påminna om att det här i Tyskland finns hjälp att få under den första tiden efter förlossningen. Kostnadsfritt (eller hm, försäkringskassan är ju knappast gratis här. Men ni fattar). Haushaltshilfe im Wochenbett, kallas det.
Under två veckor efter att bebisen fötts har de flesta (beroende på vilken försäkringskassa man har) rätt till hjälp med hemarbetet och de större barnen om det finns några. Det kan handla om hämtning och lämning på dagis, handling, tvättning, matlagning etc. Den här hjälpen kan man få även senare, men då krävs det att man har ett medicinskt besvär av något slag, alltså något mer än att vara nyförlöst. Mjölkstockning till exempel.
Här i Tyskland verkar den allmänna uppfattningen vara att kvinnor som precis gått igenom en förlossning ska ligga ner i sin säng i minst en vecka efteråt, gärna två, och absolut inte störta omkring ute på stan. Basta. Det finns till och med ett ord för den här tiden, wochenbett. Dessutom är barnmorskorna noga med att informera om att nyfödda bebisar inte ska vara ute bland folk. De ska vara hemma. Och snusa på sin mamma. För att slippa bakterier och allt för många intryck. Att ensam ta hand om en intensiv treåring samtidigt som man ligger i en säng och snusar på sin nyföding är jättesvårt. Omöjligt faktiskt.
Eftersom R var tvungen att resa iväg ganska kort efter att Isa hade fötts så fick jag den här hjälpen, och det är jag så ofantligt glad för. Det gav mig möjlighet att i lugn och ro återhämta mig, få ordning på amningen och landa i det fantastiska som hade hänt. Dessutom kunde vi sprida ut "hjälptimmarna" så att de passade R:s schema. Alltså att Cindy, som är en utbildad "mammavårdare" och hur underbar som helst, bara kom när R var ute på jobb. Helt perfekt var det.
Här kan man läsa vad TK, en av försäkringskassorna här alltså, skriver om det.
PS. Till saken hör förstås att papporna i Tyskland bara har rätt till tre lediga dagar efter förlossningen. Givetvis tycker jag att det vore bättre om de, precis som i Sverige, hade två veckors betald ledighet och kunde vara den där personen som sköter resten under den första tiden efter förlossningen. Men nu är det tyvärr inte så.
Etiketter:
livet i Tyskland,
småbarnsliv
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hejja Tyskland!!!
SvaraRaderaVilken lyx ändå! (Även om det såklart vore fint om partnern fick vara hemma lite längre...)
SvaraRaderaSofie: Ja heja!
SvaraRaderaColombialiv: Ja, det kändes lite overkligt att få den där hjälpen! Jag funderar förresten på om man i Sverige glömt bort lite att ta hand om mamman ordentligt efter förlossningen (när pappan är hemma och kan fixa så pratas det kanske inte lika mycket om att mamman ska ta det lugnt med lilla bebisen?). Tycker att så många av mina vänner i Sverige kommit igång med allt så himla snabbt efteråt. Men, jag kan ha fel.
Jag håller med här! Tror man glömmer bort att mamman behöver vila och bara skapa den där team-känslan med bebisen. Kanske även männen glömmer bort detta och inte gör allt det där runt omkring. Själv sprang jag på stan med barnvagnen 5 dagar efter förlossningen (hade en snabb och lätt sådan och amningen var inga problem men ändå), det ångrar jag idag. Tror bara man ska ta det lugnt lugnt lugnt och låta bebisen vara hemma och mysa med mamma och pappa! Den här hjälpen som uppenbarligen finns i Tyskland är ju en fantastisk ide!!!
SvaraRaderaMia
Ja, eller hur Mia! Jag är glad för att min barnmorska här var så sträng och förbjöd mig att gå utanför dörren. Det var så skönt och minnet av de där fina första dagarna, när jag i princip bara låg och snusade på Isa, vårdar jag ömt.
SvaraRadera