2013/03/05

Att riva en symbol


Har ju helt glömt att rapportera om det stora bråket här i Berlin just nu. Det som handlar om Media Spree, East Side Gallery och lyxlägenheter. Eller – vi kanske kort och gott kan kalla det kultur vs pengar. Den ständiga konflikten.

En bit av East Side Gallery revs för några dagar sedan, eller skulle rivas. Det hela fick avbrytas på grund av de massiva protesterna (se bilder från det här) och nu är det ingen som vet riktigt vad som kommer att hända. Kanske blir det någon kompromiss, kanske rivs det ändå. Förmodligen.

Det ska byggas lyxlägenheter där nämligen, "Levels living" kallas projektet. Det här ogillas starkt på många håll här i stan för även om muren må ha varit hatad när det begav sig, så är det inte många bitar kvar nu – och just den här har med sina målningar ett tungt symbolvärde. Den berättar om Berlins historia på ett för Berlin typiskt sätt, med lekfullhet. Den påminner om hur det är att leva vid sidan av en mur, men är ännu mer en sinnesbild för människans frihet.
Ja, så är det – East Side Gallery symboliserar frihet.

Dessutom är det Berlins andra mest besökta turistattraktion med runt 800 000 tusen besökare om året.

Konflikten är egentligen bara en del av ett mycket större bråk, som pågått under flera år och som enkelt uttryckt handlar om att politikerna bestämt att landstycket längs med Spree ska kommersialiseras. Att nattklubbar, strandbarer och nu delar av East Side Gallery måste försvinna för att ge plats åt sådant som inbringar mer pengar.

En utveckling som Berlin knappast är den första staden att vara med om, visst. Men ändå. Sorgligt är vad det är.

4 kommentarer:

 1. Lite off-topic: "Journalist och tv-makare som för FYRA år sedan sa upp mig ..."

  Har det inte gått mer än fyra år nu? Dags att uppdatera? ;)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Oj, det låter ju helt sjukt. Jag hoppas verkligen att de inte river ner den delen. Jag vet inte hur många gånger jag gått där och tittat. Jag älskar alla konstverken och att de faktiskt är en del av en historia. Det kan man ju inte bara riva ner så där tycker jag. Varför ska pengar vara så viktigt hela tiden?

  SvaraRadera
 4. Thomas: Aaaah! Får ångest! Tiden går för snabbt! Och jo. Dags att uppdatera.

  Linda: Jag vet! Galet!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se